Oi autuutta! Kyylän olo on kuin sadan sortimentin herkkutiskin äärellä: vaalikamppailun hektisillä loppumetreillä Helsingin torit ja kadut tarjoilevat niin hämmentäviä uutuusmakuja, kuorrutettua höttöä kuin tuttuja ja turvallisia perusmakuja.
    Nostettakoon esiin viimehetken mehevin torikampanjagourmet.

Kokoomusnuoret tietävät, että leipä pitää kansan tyytyväisenä.
    Viime viikon lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kokoomuksen toivot jakoivat Kolmen sepän patsaan Korvakahvilassa yöllisille seilaajille apetta. Sama meno toistuu vielä vaalipäivää edeltävänä yönä, ja saa varmasti suuren suosion: osoittaahan kokoomus vähintäänkin yrittävänsä ymmärtää pienen ihmisen hätää.
    Ja onnistuu?
    No, porvarin silmissä känniruokana oikeasti nälän vievä ja (mikä tärkeintä, suolainen) hampurilainen on ehkä rahvaanomaista vatsantäytettä – tarjolla oli nimittäin vohveleita, kermavaahdolla bien sûr.
    Hämmentävää ruokavalintaa vakavampi ongelma kampanjavedossa on kuitenkin taktiikka. Voi olla, että öinen kulkija muistaa aamulla vohvelista pelkän punaisen hillon. Kokille tarkoitettu kiitosääni menee silloin auttamatta väärään osoitteeseen.

Punaisella puolella viime hetken yritys on vähintään yhtä kovaa. Mutta ruoan sijaan luotetaan tietenkin juomaan.
    Vaalikylän tietojen mukaan Vasemmistoliiton nuori ori, futis ja lätkäfaniudestaan tunnettu Paavo Arhinmäki ei osaa luopua vaalityöstä edes matsin ajaksi. Arhinmäen nähtiin menneenä viikonloppuna nousevan Turkuun suuntaavaan Jokerien fanijunaan kookas flyeripussi kourassa.
    Vaalikyylää tämä askarruttaa. Eikö ole täysin tökeröä huolestuttaa faneja asunnottomuudella tai ilmastonmuutoksella, kun jengi vaan haluaisi seurata lätkää?
    Paavo myöntää kysyttäessä, että katsomossa kannattaa keskittyä laulamiseen. Paras hetki kalastella ääniä on olutmukin ääressä erätauolla.

Lopuksi vielä kampukselle. Ja nyt Vaalikyylä on muuten tuohtunut.
    Ylioppilaskunnassa on vuosikaudet paasattu, kuinka tärkeä kiireetön lounas opiskelijalle on. Vaalien alla ehdokkaiden annetaan kuitenkin todistettavasti mellestää ja häiritä aterioitsijoita ihan miten tahansa.
    Vaalikyylän oma kalapuikkoateria sai menneenä maanantaina kiusallisen keskeytyksen, kun ehdokas numerolla nolla “Maksuton Koulutus” tuppasi pöytään tuputtamaan prujujaan.
    Kyseessä oli Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) kampanja, jolla halutaan vaalien ja hallitusneuvotteluiden alla puoltaa koulutuksen säilymisestä maksuttomana.
    Vaalikyyläkin tykkää toki ilmaisista luennoista, mutta hei kamoon, mitä taktiikkaa tämä nyt on.
    Juuri kun joka tuutista on itketty, että opiskelijan pitää äänestää nuoria eduskuntaan, asettavat nuoret itse ehdokkaakseen protestiäänestäjien unelman.
    Varo vaan Aku Ankka – tänä vuonna opiskelija äänestää nollaa.