Ensimmäinen naisten ehkäisypilleri tuli markkinoille vuonna 1960, siis melkein 50 vuotta sitten. Ensimmäinen miesten ehkäisypilleri on vielä kehitteillä: on ollut jo parinkymmenen vuoden ajan, ja aina sen luvataan mullistavan ehkäisymarkkinat viiden vuoden kuluessa.
    Miesten e-pillerin kehittäminen ei vuosiin ollut lääketehtaiden kiinnostuksenkohteena, vaan työtä tehtiin WHO:ssa ja riippumattomien tutkijoiden voimin. Viime vuosina lääketehtaatkin ovat aktivoituneet, mutta läpimurtoa valmista tuotetta kohti ei ole tehty – ehkä siksi, ettei pillerin kaupallisiin mahdollisuuksiin ole uskottu. Yksi hormonaalisen ehkäisyn ongelma on myös se, että se ei tunnu tehoavan kuin yhdeksään mieheen kymmenestä.
    Miesten e-pilleri on tasa-arvokysymys. Tällä haavaa miehille ei ole tarjolla kuin kaksi ehkäisykeinoa: kondomi ja vasektomia eli sterilisaatio. Kuten sivulla 19 kerrotaan, vuonna 2005 jo yli 1 800 suomalaismiestä valitsi lapsettoman loppuelämän. E-pilleri olisi vaihtoehto esimerkiksi sellaisille vielä perheettömille miehille, jotka haluavat huolehtia ehkäisystä, mutta säilyttää kykynsä isyyteen.
    Vaikka apteekista voisikin 2010-luvulla ostaa miesten e-pillereitä, kaikkia ehkäisykonflikteja se tuskin ratkaisisi. Kun lukee keskustelupalstojen väittelyä aiheesta, suurin tarve tuntuu olevan molemminpuoliselle luottamukselle. Miehet kun hurraavat sille, että pillerin myötä naiset eivät voisi enää huijata heitä valehtelemalla ehkäisystä ja “hankkiutumalla” raskaaksi. Naiset ihmettelevät, nappaisivatko miehet pillerinsä muka yhtä tunnollisesti kuin he itse.

Milka Sauvala