Poikki: Teksti kortilla

T:Teksti:

Kultakauden Hollywoodissa käsikirjoittajien tehtävänä oli tuottaa tekstiä halpaan liuskahintaan. Menestyksen sattuessa he jäivät yleensä kulisseihin, tuottajien ja näyttelijätähtien taustalle. Viime vuosina käsikirjoittajat, ainakin omia ideoitaan kehittelevät, tuntuvat kadonneen myös kulisseista. Niin harvassa ovat kirjoittajien omiin oivalluksiin perustuvat tarinat.
    Helsingin elokuvateatterien ohjelmistossa on parhaillaan parisenkymmentä amerikkalaista näytelmäelokuvaa. Alkuperäiskäsikirjoitukseen niistä perustuu noin puolet. Kun tästä joukosta karsii pois enemmän tai vähemmän tositapahtumiin pohjautuvat elokuvat, jäljelle jää vain muutama tarina, jonka perustana on käsikirjoittajan mielikuvitus. Porukasta löytyvät esimerkiksi Mel Gibsonin Apocalypto ja Joe Carnahanin Smokin` Aces.
    Tällä menolla idearutto tarjoaa pian oman kauhuelokuvan aiheensa.

Matti Rämö