Poikki: Kolme Idiä

T:Teksti:

Kevin McDonaldin The Last King of Scotland kaivoi Ugandaa 1971-1979 verisesti hallinneen Idi Aminin historian hämärästä. Skottiohjaaja ei palaa menneeseen syventyäkseen siihen, mitä Aminin arviolta jopa 500 000 ihmishenkeä vaatinut hirmuhallinto teki tavallisten ugandalaisten elämälle.
    McDonaldin aikamatkan syyltä vaikuttaa silkka halu leikkiä värikkäällä diktaattorilla, josta Forest Whitaker tekee vainoharhojen vaivaaman aikuisen lapsen.
    McDonaldin motiivit eivät näin ollen tunnu oleellisesti ylevämmiltä kuin edellisen Aminista kiinnostuneen ohjaajan Sharer Patelin. Intialaisen vuonna 1981 valmistunut Rise and Fall of Idi Amin on suorasukainen eksploitaatioelokuva, joka keskittyy märehtimään Aminin todistetuilla ja väitetyillä raakuuksilla. Diktatuurin poliittiset avaintapahtumat Patelin elokuva kertaa jopa tarkemmin kuin The Last King of Scotland.
    Amin-fiktiota vierastavien on syytä kaivaa käsiinsä Barbet Schroederin Idi Amin Dada: Autopotrait (1974). Aminin ehdoilla kuvattu, mutta kriittisellä kertojanäänellä täydennetty dokumentti kertoo pelottavalla tavalla, miltä näyttää johtaja, jonka ei ole aikoihin tarvinnut välittää kenenkään muun ajatuksista.

Matti Rämö

Rise and Fall of Idi Amin Night Visions -festivaalilla 1.4, klo 9.00, Kino Engel (Sofiankatu 4), liput 7e.