Jenni kysyy:
Hei!
Saan äänestää elämäni ekaa kertaa eduskuntavaaleissa ja oon tosi innoissani! :)
    Ajattelin kysyä ehdokkailta jotka tuli mulle Ircgallerian vaalikoneest jotain juttuja viel lisää, että päättäminen olis helpompaa!
    – Mitä mieltä oot Natosta? Mun mielestä sinne ei pitäis liittyä, koska munkin poikaystävä on nyt armeijassa ja se vois joutuu vaik mihin sotiin sen takia. Eli pitäiskö sun mielestä liityy?
    – Mä oon myös opiskelija niin mua kiinnostaa opintotuki. Mitä sen kans pitäis sun mielestä tehdä? Mä en oo nostanut lainaa koska ei oo mitään tietoo saaks töitä kun valmistuu, eikä mun mielest laina oo oikein hyvä mut ei tol tuellakaan kyl elä. Eli mitä sä sille tuelle tekisit?
    – Mä muistan omilta kouluajoilta että vaik mä olin aika hyvä koulussa niin sillä meidän luokalla oli ihan sellasia urpoja jätkiä jotka sekoili koko ajan. Mä luin jostain et olis sellasia tasoluokkia tulossa ja musta se ois tosi hyvä juttu. Mitä sä oot niistä mieltä?
    – Mitä sä tekisit sille et kun kattoo elokuvia niin niissä aina ruotsalaisista naisist puhutaan hyvännäkösinä blondeina ja Tukholmast sellasena kuumana bilekaupunkina, ja suomest jonain neuvostoliittona jos on lyhytjalkasii naisii. Eli miten sä muuttaisit tätä Suomen imagoo vähän oikeemmaks?
    Vastaa pliis niin mä pääsen äänestään!

T. Jenni

Näytteitä ehdokkaiden vastauksista:

Natosta:

“Hienoa, että poikaystäväsi käy armeijan, hieno mies! Yhä useammat valitsevat ikävä kyllä siviilipalveluksen.”
Riikka Komulainen, kok.

“Ajatteleppa mitä vaikkapa Venäjällä tapahtuu kun siellä vaihtuu presidentti. Ei sitä kukaan voi tietää.”
Sirkku Hanhela, kok.

“Nato on yhdysvaltojen liike-elämän pääoman edun työkalu.”
Ari Ojapelto, Itsenäisyyspuolue

“Sinun ei pidä olla huolissasi poikaystävästäsi, koska kansainvälisiin tehtäviin osallistuminen vaatii yksilön halukkuutta osallistua tehtäviin.”
Henri Vähäkainu, kesk.

“Nato on hyökkäysliitto, jolla on tarvittaessa käytössään jopa ydinaseita.”
Saila Ruuth, vas.

Opintotuesta:

“Minä korottaisin opinto- tukia ja antaisin opiskelijoiden käydä myös töissä enemmän.”
ASirkku Hanhela, kok.

“Olen ehdottanut jo 20 vuotta sitten valikoivaa perustuloa opiskelijoille, työttömille ja kansaneläkkeen varassa eläville.”
Ari Ojapelto, Itsenäisyyspuolue

“Mielestäni opintotukea pitää nostaa jo sen takia, että esim. oppikirjojen yms. hinnat ovat nousseet lähiaikoina noin 20% samalla kun opintotuki ei ole noussut yhtään.”
Mikko Ahvenainen, kesk.

“Opintotukea on ehdottomasti nostettava, jotta opiskelijan päätoiminen opiskelu olisi mahdollista.”
Seija Haataja, ps.

Tasoluokista:

“En oikein usko, että urpouden perusteella ketään voi erottaa porukasta.”
Sirkku Hanhela, kok.

“Mun mielestä ei ole mitään järkeä niputtaa oppilaita ryhmiin syntymävuoden perusteella, sillä taso eri asioissa voi olla niin erilainen. Ryhmät saisivat olla pieniä, noin 6-8 oppilasta, ja ne muodostettaisiin nimenomaan taito- ja tietotason mukaan.”
Milla Jaakkola, vas.

“Tasoluokat olisi hyvä asia myös noille urvoille. Ikävää, että urvoille ei enää nykyisessä yhteiskunnassa ole tarjolla yksinkertaisia työtehtäviä, joten urpojen koulutus oppisopimuksilla olisi yhteiskunnan kannalta erittäin tärkeä asia.”
Ari Ojapelto, Itsenäisyyspuolue

“Kouluihin pitäisi saada tasotasot takaisin ja muutenkin rahaa opetuksen tason parantamiseksi!”
Jarko Jokinen, ps.

“Tasoluokat tukevat eriarvoistumista koulussa ja voivat johtaa siihen, että `huonompiin` ryhmiin joutuvat ovat loppuelämänsä ikäänkuin `huonompia`.”
Henri Vähäkainu, kesk.

Suomen imagosta:

“Sinä toit esille erittäin tärkeän aiheen, jossa olisi pohdintaa elokuvantuottajille ja muille asiaan liittyville ammattilaisille.”
Viola Heistanen, kd.

“Tämä oli hauska kysymys :) Olen tehnyt samansuuntaisia havaintoja.”
Riikka Komulainen, kok.

“Täytyy tunnustaa, että itse olen kyllä lyhytjalkainen, mutta en missään nimessä tyypillinen suomalainen silti. Suomen imagon parantamiseksi en lähde Kiinaan pidentämään jalkojani.”
Anne-Mari Hursti, kesk.

“Niin no se on kyllä ihan totta, että Suomessa ei tuo propagandamainostaminen oikein toimi.”
Mikko Ahvenainen, kesk.

“Suomalainen nainenhan ON maailman kaunein.”
Timo Soini, ps.

“En oikeasti tiedä millä tavoin kansanedustaja oikeasti pystyy vaikuttamaan maan imagoon biletyksen ja naisten ulkonäön suhteen. Tuskin mitenkään. Ehkä siten, että olen itse aika pitkäjalkainen? :D”
Milla Jaakkola, vas.

“Eiköhän eletä aivan tavallisina suomalaisina ja käydään lavatansseissa sekä diskoissa samaan malliin kuin ennenkin.” Iiro Silvander, kd.

“En ole nähnyt uusia elokuvia, jossa Suomi esitettäisiin Neuvostoliiton kaltaisena. En kuitenkaan haluasi Suomea esitettävän bilekaupunkina.”
Merikukka Forsius, vihr.

“En olisi huolissani imagostamme, kunhan pidämme huolen, että suvaitsevaisuus ja kanssaihmisistämme välittäminen ovat arvojamme. Nyt kun sain tenttiisi vastattua haluaisin kysyä sinulta jotain. Muuten mistä TV sarjasta sinä pidät? Mä olen ollut Frendien pauloissa jo pitkään. Välillä tulee katsottua DVD:ltä muutama jakso kerrallaan. Kyllä siihen vois vaikka jäädä koukkuun. Frendit kertovat kuitenkin faktajuttuja elämästä.”
Seija Haataja, ps.

Jussi Pullinen ja Matti Rämö
Kuvitus Stina Salin