Hurmaavat

T:Teksti:

Huutavin pula

Opiskelijalehti The Harvard Crimson kertoo Harvardin kampuksella kuohuvan. Syynä on, ettei Sports Illustrated -lehden maineikasta 248-sivuista uimapukunumeroa tänä vuonna lähetetty lehden tilanneisiin kirjastoihin.
    Kysymys on tietenkin siitä, että huippuyliopiston kirjastojen on voitava palvella opiskelijoitaan. Eikä käy laatuun, että jokainen aikaansa seuraava, laaja-alaiseen sivistykseen pyrkivä tai peräti aiheesta tutkimusta tekevä opiskelija joutuisi ostamaan lehden kioskilta 5,99 dollarin hintaan!
    Onneksi muutama kirjasto kampuksella on lupautunut tilaamaan uimapukunumeron jälkikäteen.
    “Miksipä ei, onhan meillä Playboykin täällä luettavana”, kommentoi Whitney A. Williams, Widener-kirjaston lehtihuoneen työntekijä.
    Harvardin opiskelijoita ei voi ainakaan syyttää liiasta akateemisuudesta.

Otollisin lemmintäaika

Opiskelijarakkaus on kiihkeää mutta lyhytkestoista, kertoo Turun ylioppilaslehden haalarirakkauskysely. Opiskelijoiden romanssit puhkeavat useimmiten bileissä, ainejärjestöjen tapahtumissa ja risteilyillä. Sisäsiittoisinta porukkaa on lääkiksessä.
    Kyselyn mukaan parhainta aikaa lemmelle on toinen periodi.
    “Syksyllä katsellaan sopivaa kohdetta, joka sitten isketään pikkujouluissa”, kiteyttää eräs vastaaja ihastuksen alkuhetket. Myös ensimmäinen periodi osoittautui otolliseksi parinetsintäajaksi.
    Parhaillaan uudesta opiskelijarakastajasta haaveileville kysely antaa vain vähän toivoa. Keväällä opiskelijapiireissä ei lemmitä – ainakaan Turussa.

Populistisin vastaus

Maksuton koulutus oli opiskelijajärjestöjen yksi tärkeimmistä teemoista eduskuntavaalien alla. Esimerkiksi Nuorten vaalikoneessa ehdokkailta tiedusteltiin kantaa korkeakoulujen lukukausimaksuihin.
    Perussuomalaisten puheenjohtaja, populistinen puhekone Timo Soini katsoi, että molempi parempi. Hän ruksi vastausvaihtoehdoista sekä kohdan “korkeakoulujen tulee periä lukukausimaksuja EU/ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta” että kohdan “opiskelun tulisi säilyä maksuttomana kaikille”.
    Opiskelijajärjestöjen ponnisteluista huolimatta kaikki ehdokkaat eivät tunnu ymmärtäneen, mitä lukukausimaksuilla ja maksuttomalla koulutuksella oikein tarkoitetaan. Voisikohan Helsingin yliopiston ylioppilaskunta antaa Soinille oppitunnin asiasta?

Hiljaisin meno

Ylioppilaslehden toimitukseen kiiri tieto, että kolmannen ylioppilastalon, Leppätalon, rakennustöitä voi nyt seurata peräti kahdella nettikameralla. Huisia, täytyy heti katsoa, miltä näyttää!
    Ensimmäinen kuva tuottaa pettymyksen: Aukealla kentällä on kaivinkone. Olisiko sen vieressä pari työmiestä seisoskelemassa? Kokeillaan toista kameraa. Mitään liikettä ei edelleenkään näy.
    Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajiston vuosi sitten tekemän arvion mukaan Leppätalon ja siihen liittyvän Domus Academican remontin kulut paisuttavat vuosibudjettia 380 000 eurolla. Nyt arviosumma on noussut jo 650 000 euroon.
    Luulisi sillä rahalla työmaalla alkavan tapahtua. Eivät kai kaikki rahat ole voineet kameroihin mennä?