Demariopiskelijat uhkaavat Kiinaa

T:Teksti:

Jos haluat Kiinan-matkallasi lukea kotimaan uutisia, varaudu yllätykseen. Helsingin Sanomien verkkosivuille ei kiinalaisilta palvelimilta pääse. Ylen verkkosivut sen sijaan ovat avoimet.
    Kiinassa on yli 120 miljoonaa internetin käyttäjää. Näiden surffailua valvoo jopa 30 000 nettipoliisin armeija. Viranomaiset etsivät epäilyttäviä verkkosivuja ja estävät niille pääsyn. Sivuilla ei saa puhua esimerkiksi Falun Gong -järjestöstä, ihmisoikeuksista tai Tiibetistä.

Ilmeisesti kiinalaisten mustalle listalle pääsee myös muilla meriiteillä. Great Firewall of China – verkkopalvelussa voi kokeilla, mille sivustoille pääsy on estetty.
    Pikainen testi paljastaa, että sensorit ovat haravoineet myös Helsingin yliopiston järjestöjen ja muiden opiskelijajärjestöjen verkkosivuja. Muun muassa Helsingin yliopiston Maan ystävien ja Sosialidemokraattisten opiskelijoiden sivut on blokattu.
    Kansallisten ylioppilaiden ja Helsingin yliopiston vihreiden sivuille pääsee. Sen sijaan Vihreän liiton verkkosivut on blokattu.
    Tosin verkkopalvelussa voi näyttää, että sivulle pääsy on estetty, vaikka kyse olisi vain teknisestä ongelmasta.

Amerikkalaisten tutkijoiden Open Net Initiative -järjestön mukaan verkkosensuuri Kiinassa on tehokkaampaa kuin missään muualla maailmassa. Myös suuret internet-yhtiöt, kuten Yahoo, Microsoft ja Google, ovat Kiinassa alistuneet viranomaisten sensuurivaatimuksiin.
    Kiinan Google esimerkiksi sensuroi hakutuloksia, jos haku käsittelee Tiananmenin aukion tapahtumia vuonna 1989.
    Viime aikoina Kiinan viranomaisten päänvaivana ovat olleet erityisesti bloggaajat. The Guardian -sanomalehden mukaan kiinalaisilla on yli viisi miljoonaa blogia.
    Pääsy suurimmille länsimaisille blogipalvelimille on kuitenkin Kiinasta kielletty. Sensuurin kiertääkseen ryhmä aktivisteja on ehdottanut, että kiinalaisia blogeja voisi adoptoida vähän käytetyille länsimaisille palvelimille. Siten ne voisivat välttää kiinalaisten viranomaisten valvovan silmän.

Ville Seuri

greatfirewallofchina.org

adoptablog.org