Alkoholiverotusta kevennettiin vuonna 2004. Viime vuoden lopulla hallitus kuitenkin päätti taas alkaa valmistella veron korottamista. Valmistelua on arvosteltu hitaudesta. Mitä mieltä olette alkoholin verotuksen nostamisesta?

Kärmeranta: Verotaso pitäisi nostaa veronalennusta edeltävälle tasolle. Valtiovallan tehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista. Veronalennuksen jälkeen ihmiset ovat voineet entistä huonommin. Alkoholin väärinkäyttö on lisääntynyt huomattavasti.
    Hasan: Mielestäni alkoholin väärinkäytön on jossakin ihan muualla. Kun joku ostaa pullon viinaa, hän tekee sen, jotta hänelle tulisi parempi olo, eikö niin? Meidän pitäisi pyrkiä siihen, ettei sellaista tilannetta tulisi. Alkoholiveroa voi nostaa tai laskea, mutten usko, että se vaikuttaa tähän.

Liikalihavuus aiheuttaa suuria haittoja kansanterveydelle. Se edesauttaa aikuisiän diabeteteksen puhkeamista, ja hoitaminen tulee kalliiksi. Suomen Akatemia ja lääkäriyhdistys Duodecim ehdottivat vuonna 2005, että terveellisten elintarvikkeiden arvonlisäveroa tulisi laskea. Mitä mieltä olette siitä?

Hasan: Ruuan arvonlisäveroa tulisi muutenkin laskea, ja erityisesti näiden terveellisten elintarvikkeiden osalta. Ihmiset haluavat elää terveellisesti, ja tässä olisi uusille yrittäjille hyvä markkinarako.
    Kärmeranta: Kannatan ajatusta. Uskon, että siten saataisiin useat suomalaiset syömään entistä terveellisemmin. Siten voitaisiin vähentää pahasti ruuhkautuneen sairaanhoitoverkostomme kuormitusta.

Stakesin tutkimusprofessori Markku Pekurinen ehdotti tammikuussa, että alkoholin kohtuukäyttäjiltä, tupakoimattomilta ja normaalipainoisilta voisi periä muita alhaisempia hoitomaksuja. Oletteko Pekurisen kanssa samaa mieltä?

Hasan: Mielestäni tuo on hyvä ajatus, mutta minua taas askarruttavat epäterveellisten elämäntapojen valitsemisen syyt. Jos joku tavallista, hyvää elämää elävä aivan tietoisesti valitsee epäterveellisen elämäntavan, minusta hän voisi myös vastata sen kustannuksista.
    Kärmeranta: En. Näen kaikki ihmiset, luonnollisesti, tasa-arvoisina. Pekurisen ehdotus asettaa erilaiset ihmiset eriarvoisiin asemiin. Tässä hyvinvointiyhteiskunnassa, joka Suomi ainakin yrittää olla, tuo olisi iso harppaus tasa-arvosta poispäin.

Entä muut?

“On vaikeaa vetää rajoja siihen, mikä lopulta on epäterveellistä ja mikä ei.”
Jussi Saramo
Vasemmistonuorten pj.

Ville Seuri
Kuvitus Stina Salin