Onko jossain porukalla päätetty, että eduskuntavaalien alla ei keskustella pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta?
    Siltä vähän vaikuttaa, kun seuraa suurissa sanomalehdissä käytävää keskustelua. Ei taida olla kovin seksikästä tarttua maahanmuuttoasioihin, vaikka maahanmuuttajia vaikuttaisi näppituntumalla olevan ehdolla enemmän kuin edellisissä vaaleissa.
    Hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa olisi helppo arvostella. Turvapaikkoja myönnetään ani harvoille, ja jo ennestään pienestä pakolaiskiintiöstä jäi viime vuonna 90 paikkaa täyttämättä.
    Vai onko kyse siitä, että pakolaisja maahanmuuttopolitiikka on liian vaikea aihe? Jo peruskäsitteet menevät usein sekaisin. Kuka onkaan maahanmuuttaja, kuka pakolainen, kuka taas turvapaikanhakija?
    Ylioppilaslehti kutsui tammikuun loppupuolella kaksi nuorta helsinkiläisehdokasta keskustelemaan maahanmuuttopolitiikasta. Keskustelijoiden vastaukset olivat horjuvia. Kaikki politiikanalan yksityiskohdat eivät selvästi olleet ennestään tuttuja. Ehkä niistä ei puhuttu ehdokaskoulutuksessa.
    Keskustelussa kummankin väittelijän kannat tulivat joka tapauksessa selviksi. Ne voi lukea tämän lehden sivulta 9. Koko keskustelun voi kuunnella nettiosoitteessa ylioppilaslehti.fi.
    Tiedätkö sinä muuten, mitä ehdokkaasi ajattelee pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta? Jos et, on paras kysyä. Aihe ei näet menetä merkitystään ensi eduskuntakaudella, päinvastoin.

Ville Seuri