Poikki: Unelmien yliopisto

T:Teksti:

Olli Saarelan Suden vuosi kertoo omissa maailmoissaan viihtyvän kirjallisuustieteen dosentin Mikon ja hänen epilepsiaa sairastavan oppilaansa Sarin rakastumisesta. Virpi Hämeen-Anttilan romaaniin perustuvan tarinan keskeinen tapahtumapaikka on mikäpä muu kuin Helsingin yliopisto.
    Ja millaisen yliopiston Saarela on elokuvaansa luonutkaan!
    Suden vuoden Helsingin yliopisto on puhdasta renessanssia, joka ei ole kuullutkaan lasiseinäisistä atk-luokista ja ahtaista seminaarihuoneista. Kaikki Sarin luennot pidetään Snellmaninkatu 3:ssa, historiallisessa Arppeanumin kiinteistössä, jossa toimii Yliopistomuseo. Luentojen välillä Sari ja Mikko viihtyvät ainoastaan pääkirjaston ja päärakennuksen vanhan puolen arvokkailla käytävillä tai Arppeanumin prameassa rautaportaikossa.
    Kun historiaa huokuvat yliopistomiljööt loppuvat kesken, Saarela lainaa luontevasti naapurilta. Kun Sari astuu ulos päärakennuksen suuresta juhlasalista, hän päätyy suurkirkon portaille.

Matti Rämö

Suden vuosi ensi-illassa 5. helmikuuta.