Poikki: Paranoia on pop

T:Teksti:

Yhteiskunnallisiin aiheisiin tarttuvia tai niitä räiskinnän ohella sivuavia ison rahan elokuvia on viime vuosina tipahdellut ohjelmistoon tiuhaan. Samassa imussa on noussut puhdas poliittinen paranoia: ajatus kaiken näkyvän todellisuuden valheellisuudesta ja sen takana vaanivasta nilkkimäisestä salaliitosta.
    Yhden hyisimmistä näkymättömän vallankäytön kuvauksista esittää toista kertaa ohjaamista kokeileva Robert De Niro . The Good Shepherd käy läpi CIA:n historian toisen maailmansodan vuosista 1960-luvun alkuun ja kertoo mitä tapahtuu vallan hyville paimenille.
    Erward Wilson (Matt Damon ) kiipeää varmoin ottein vakoiluhierarkian huipulle, jonka De Niro saa näyttämään maailman yksinäisimmältä paikalta. Se on tyylikäs tapa sanoa, ettei varjovallasta käydyssä taistelussa ole selviä voittajia.
    Erikoista kyllä, vaativa elämä ei jätä Wilsoniin fyysisiä jälkiä. Agenttia näyttelevä Damon näyttää loppupuolella enemmän aikuisen poikansa (Eddie Redmayne ) veljeltä kuin tämän isältä.

Matti Rämö
Kuva Andrew Schwartz

The Good Shepherd ensi-illassa 23.2.