Perustulosta vielä

T:Teksti:

Demarien Heta Välimäen ja vihreiden Tapio Laakson väittelyssä (Ylioppilaslehti 1/07) tuli jälleen selkeästi esiin SDP:n sokeus suomalaisen perusturvan ongelmille.
    Välimäki ei kannata perustuloa, koska hänen mielestään kaikille pitää tarjota kokopäiväiset työpaikat. Hänelle kaiken ratkaisu tuntuu olevan nämä hyvät, kokopäiväiset ja pysyvät työpaikat. Eikö hän ymmärrä, että ihmisten mustavalkoinen jako työllisiin ja työttömiin on harhaista? Pätkä- ja osa-aikatyöläiset ovat nykysysteemin väliinputoajia. Samoin yrittäjät, tutkijat ja taiteilijat, jotka eivät ole näissä demarien vaalimissa vakituisissa työpaikoissa. Heidätkin tulee ottaa tasavertaisesti huomioon sosiaaliturvajärjestelmässämme.
    Toinen demarien mantra on tukien syyperustaisuus. Kenellekään ei tulisi jakaa rahaa ilman syytä. Kaunis ajatus sekin. Käytännön toteutus vain johtaa kannustinloukkuihin ja pakottaa osan kansasta passiivisiksi työttömiksi. Useimmissa länsimaissa sosiaaliturvaa ja työtä voi yhdistää paljon helpommin kuin Suomessa, mikä lisää ihmisten valinnanvapautta ja systeemin joustavuutta. Ei siinä ole kyse rahan ilmaiseksi jakamisesta sen enempää kuin nykyäänkään, vaan nykyisen toimimattoman jakomekanismin muuttamisesta paremmaksi.

Ville Ylikahri
Vihreät