Nykypäivänä työpaikkahakemukseen on usein liitettävä valokuva. Hiljan käytäntö on siirtynyt myös opiskelijavalintoihin. Helsingin yliopiston käyttäytymistieteellinen tiedekunta edellyttää osaa hakijoistaan täyttämään taustatietolomakkeen, johon on liitettävä myös valokuva. Valokuva vaaditaan muun muassa opettajan pedagogisiin opintoihin pyrkiviltä. Opintoasiainkoordinaattori Helena Laurila, ei kai opiskelijoita arvoteta ulkonäön perusteella?
Ei missään nimessä. Valokuva pyydetään, sillä se auttaa arviointilautakunnan jäseniä muistamaan eri hakijat. Hakijoiden haastattelut kestävät päiviä, ja lautakunta haastattelee päivittäin jopa 15 hakijaa. Lautakunnan jäsenten pitää pystyä muistamaan valintatilanne jopa kaksi kuukautta haastattelun jälkeen, jos tulee oikaisupyyntöjä. Valokuva on yksi muistin virkistämisen apuväline.

Eli erityisen opettajamaisesta ulkonäöstä, kuten tiukasta ponnarista tai kalapuikkoviiksistä, ei nyt ole apua?
Ei, ei tässä mitään kuva-analyysia tehdä. Taustatietolomake ja kuva eivät vaikuta valinnan tulokseen. Eikä niitä arkistoida, vaan ne pannaan silppuriin kun valitusaika on ohi.

Kuinka siinä valokuvassa sitten kannattaa olla?
Sen ei tarvitse olla mikään passikuva. Osa hakijoista ottaa vain kopion ajokortistaan tai opiskelijakortistaan, sekin riittää. Olen pannut merkille, että lomakkeissa on ollut muitakin kuin perinteisiä kasvokuvia. Mikä vaan käy, kunhan kuva mahtuu sille annettuun tilaan.

Ville Seuri