Poikki: Sarjasankarin aineista?

T:Teksti:

Useamman elokuvan elinkaareen yltäneet suomalaishahmot löytyvät järjestään komedioista. Pekko aikamiespojan ja Vääpeli Körmyn jälkeen sarjamuotoinen elokuvanteko on ollut vähäistä. Onneksi, sillä ilman vajaamielistä peräkammarinpoikaa ja änkyttävää kapiaista kiinnostavampaa hahmoa elokuvasarjojen venyttäminen muistuttaa taparikollisuutta.
    Tuorein kestotähdeksi tarjottu elokuvasankari on Reijo Mäen dekkareista tuttu yksityisetsivä Jussi Vares. Kaksi vuotta sitten nähdyssä Vareksessa turkulaisdekkari lampsi valkokankaalle horjuvin askelin. Juha Veijosen roolityössä oli äijäkliseet edukseen kääntävää karismaa ja sarjakuvamainen huumori oli hetkittäin pirteää. Mutta minkäs teit, kun tarina oli leikattu mössöksi, jossa päähenkilöllä on lopulta sivurooli.
    V2 lupaa Varekselle lisää elinaikaa. Jäätynyt enkeli -kirjaan perustuva murhamysteeri etenee edeltäjäänsä tolkullisemmin ja henkilögalleria on maltettu pitää hallittavan kokoisena. Tällä menolla turkulaisella juoppodekkarilla on mahdollisuudet ponnistaa seuraavaksi suomalaiselokuvan sarjasankariksi.
    Se mitä tämä kertoo Suomesta, onkin jo toinen juttu.

Matti Rämö

V2 Jäätynyt enkeli elokuvateattereissa.