“Työstä ja yritteliäisyydestä syntyy yhteiskunnan kakku jota jaetaan. KD Nuoret eivät kannata perustuloa, koska se synnyttäisi uusia kannustinloukkuja. 700 euron perustulo ei kannustaisi tarpeeksi koulutuksen hankkimiseen tai työnhakuun, lisäksi järjestelmä olisi varsin kallis.”
KD Nuoret, puheenjohtaja Asmo Maanselkä

“Keskustanuorten kanta negatiivisen tuloveron malliin on ollut perinteisesti varsin myönteinen. Keskustanuoret rakensivat aiheesta ohjelmia jo kymmeniä vuosia sitten.
    Mielestäni negatiivisen tuloveron mallia pitää kehitellä eteenpäin. Poliittista realismia on se, että malli ei tule toteutumaan aivan lähivuosina. Siitä huolimatta meidän pitää olla idealisteja ja piirtää ihanneyhteiskuntaa.”
Keskustanuoret, puheenjohtaja Tuomo Puumala

“Kokoomusnuoret haluavat, että sosiaaliturvaa uudistetaan yksinkertaisempaan ja kannustavampaan suuntaan. Nykyisellään sosiaaliturva on erittäin monimutkaista eikä kannusta työn tekemiseen.
    Monien perustulomallien suurin ongelma piilee juuri kannustavuuden puuttumisesta. Kokoomusnuoret voisivat olla tukemassa negatiivisen tuloveroon perustuvaa perustulon mallia, jossa kaikilla kansalaisille taataan tietyn suuruinen kuukausittainen tulotaso ilman veroja. Mikäli tulot jäävät alle tuon summan yhteiskunta kattaa erotuksen. Summan ylittävistä tuloista peritään taasen veroa kaikilta yhden saman veroluokan mukaisesti.”
Kokoomusnuoret, puheenjohtaja Tuomas Nurmela

“Ei tässä mitään perustuloa kaivata, vaan lisää korvamerkittyä rahaa vanhustenhuoltoon, korotusta opintorahaan ja vielä korkeampaa opintorahaa perheellisille opiskelijoille. Työttömillä tulisi olla oikeus tienata 500 euroa kuukaudessa ilman, että tuet laskevat tai lähtevät pois.
    Keskeinen näkemyksemme on, että valtion kasvaneita verotuloja tulisi jakaa eikä varastoida tai maksaa vain vanhoja velkoja pois. Erityisesti rahaa pitää jakaa kunnille, jotka järjestävät valtaosan palveluista. Näin kaikille samanprosenttista, epäoikeudenmukaista kuntaveroa ei jouduttaisi nostamaan. Työn verotusta voidaan alentaa jonkin verran, mutta periaatteena pitää silloin olla, että kakkua jaetaan.”
Perussuomalaiset nuoret, puheenjohtaja Veli-Matti Saarakkala

“Perustulo on ongelmallinen aihe, emmekä usko, että nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää kannattaisi sillä korvata. Tosin nykyistä järjestelmää on uudistettava. Työttömyyskorvauksia tulee nostaa ja niiden jakamiseen liittyvää byrokratiaa on kevennettävä. Uusien työpaikkojen luomiseen on kohdennettava enemmän voimavaroja ja nuorten siirtymistä työelämään on helpotettava.”
Svensk Ungdom, puheenjohtaja Anna Bertils

“Vasemmistonuoret kannattaa perustulojärjestelmän luomista. Nykyinen sosiaaliturva- ja tulonsiirtojärjestelmä on usein hankala ja nöyryyttävä. Perustulojärjestelmä myös vapauttaa sosiaalityöntekijät tekemään tärkeää sosiaalityötä sen sijaan, että he toimivat rahanjakoautomaatteina.
    Vasemmistonuoret on hahmotellut perustulomallia. Meidän mielestämme oleellista on se, että verotuksen progressiota ei pienennetä eikä tehdä jyrkkiä veroportaita. Olennaista on myös, ettei
perustulo ole nykyistä perusturvaa pienempi. Emme voi hyväksyä oikeistolaista perustulojärjestelmää, joka pakottaisi ihmiset tekemään mitä tahansa työtä. Nykyinenkin järjestelmä on paljon sellaista parempi.”
Vasemmistonuoret, puheenjohtaja Jussi Saramo