Eräät ystäväni saivat ensimmäisen lapsensa pari kuukautta sitten. Kuten kaikki muutkin, he osallistuivat ennen lapsen syntymää perhevalmennukseen paikallisessa neuvolassa.
    Valmennukseen kuului myös isäryhmän kokoontuminen. Sen anti tosin jäi kuulemma ohueksi. Tulevat isät olivat keskustelleet koko tapaamisen ajan vain autoista.
    Sattuipa huono ryhmä, ajattelin. Yleensä iskät varmaan puhuvat oikeista ongelmista kuten perhevapaista tai pikkulasten allergioista.
    Vaan ei. Tämän lehden sivulla 7 espoolaiset isyysvalmentajat kertovat, että isäryhmissä keskustellaan useimmiten juuri autoista ja remontin tekemisestä. Näin miehet valmistautuvat isyyteen. Isyysvalmentajien mukaan turhanpäiväisyydet tosin unohtuvat viimeistään kun lapsi syntyy.
    Onkohan näin? Sama vanhakantainen työnjako näkyy nimittäin myös internetin keskustelufoorumeilla.
    Vauva-lehden verkkosivuilla äidit keskustelevat vilkkaasti seksistä, lasten harrastuksista ja kaikesta siitä väliltä. Isien palstalla aiheet pyörivät tekniikan ja autojen ympärillä: mikä lastenistuin on paras mihinkin autoon, kannattaako hankkia akku- vai iskuporakone ja niin edelleen.
    Moni keskustelu on naisen aloittama. Kun tekniikka askarruttaa, pitää vastausta kysyä miehiltä. Jokainen hoitakoon oman sarkansa, vai?
    Isien itsensä kannattaisi pyristellä irti luutuneesta työnjaosta. Mies, joka ottaa perheessään vain nikkarin ja autokuskin roolin, on varmasti vaarassa marginalisoida itsensä.
    Entistä monipuolisempaa isänroolia voi opetella vaikka nautiskelemalla isyysvapaista kotona sen sijaan, että ryntäisi töihin heti kun ehtii.

Ville Seuri