Tämän lehden sivuilla 24-25 on Pekka Haaviston haastattelu. Haavisto työskentelee EU:n erityisedustajana Sudanissa, Itä- Afrikassa. Hänen päätehtävänsä tällä hetkellä on Darfurin kriisin sovittelu.
    Sovittelu tapahtuu kokouksissa eri puolilla maailmaa. Neuvottelujen tärkeitä kaupunkeja Afrikassa ovat Sudanin pääkaupunki Khartum, Etiopian pääkaupunki Addis Abeba ja Nigerian pääkaupunki Abuja.
    Euroopan unioni ei vuokraa edustajilleen omia pienkoneita, joten Haavisto yrittää yleensä löytää jonkun ministerin tai YK:n edustajan, joka olisi lentämässä samasta paikasta samaan kokoukseen. Hän sanoo kehittäneensä lentoliftaamisesta taiteen.
    “Taitaa olla vanhaa interrailaikojen perua. Mietimme aina, että kukahan tästä kaupungista saattaisi olla menossa tuohon kokoukseen. Olen liftannut eurooppalaisten ministerien kyydissä paljon, mutta myös esimerkiksi Jemenin ulkoministerin kyydissä pääsin yhteen kokoukseen.”
    Jos pummikyytiä ei löydy, Haavisto saa mennä julkisilla. Khartumin ja Addis Abeban välillä on noin tuhat kilometriä. Päästäkseen Addis Abebaan Haaviston on otettava yölento Frankfurtiin ja jatkettava sieltä aamulla takaisin Afrikkaan, sillä poikittainen lentoliikenne Afrikassa on olematonta. Lentokilometrejä: siinä 10 000.
    Mahtaa tehdä kipeää vihreiden perustajajäsenellä.

Joanna Palmén