Savua ilmassa

T:Teksti:

Tupakka on nykyisin kovin paheksuttu myrkky. Varoitustarrat ja tupakointikiellot ovat arkea, ja pian sauhuttelu loppuu myös nikotinistien viimeisestä linnakkeesta, baarista.
    Lentokoneessa tupakointi on ollut kiellettyä jo aikapäivät. Vaan ei ole enää pitkään. Saksalainen Alexander W. Schoppmann on nimittäin perustanut tupakoitsijoille oman lentoyhtiön. Smoker`s International Airline (Smintair) aloittaa toimintansa lennolla Düsseldorfista Tokioon näillä näkymin vuoden 2007 lokakuussa.
    Smintair on tarkoitettu kaikella tapaa nautiskeleville matkustajille. Tilaa on tavallista enemmän, sillä siinä missä useimmilla lentoyhtiöillä on Boeing 747 -koneissa 400 tai jopa 500 istuinta, ottaa Smintair sisään vain 138 matkustajaa. 30 ykkösluokaan ja loput bisnesluokaan. Muita luokkia ei sitten olekaan.
    Matkaajille on luvassa myös kuuluisien kokkien resepteillä laadittuja aterioita, nettiyhteys, oma televisio, puhelin ja silmänruokaa: lennoilla palvelevat lentoemännät ovat firman itsensä mukaan “charming and beautiful”.

Jos unohdetaan tupakkateollisuuteen ja terveyshaittoihin liittyvä moralisointi, herää enää kysymys siitä, millä ihmeen rahalla luksus rahoitetaan. Joo joo, Schoppmann on ex-investointipankkiiri, mutta silti, koko ilmailubisneksellähän piti mennä juuri nyt ihan tuhottoman huonosti.
    Smintairilla matkustaminen on toki kallista, muttei sen kalliimpaa kuin muiden firmojen paremmissa luokissa lentäminen. Meno-paluu Saksasta Japaniin maksaa bisnesluokassa 6 500 euroa ja ykkösluokassa 10 000 euroa, samoissa hinnoissa ovat esimerkiksi AirFrancen liput.
    Yhtiön mukaan kaiken takana ovat “aivan uudet ilmailubisnekseen liittyvät ideat”. Siis sponsorit.
    Firman nettisivuilla on tarkat ohjeet siitä, kuinka hanketta pääsee tukemaan. Esimerkiksi koneen yläkerran “loungen” sponsoroiminen, käytännössä ostokykyisille liikemiehille mainostaminen, kustantaisi sellaiset 10 miljoonaa euroa.
    Ja sitten on tietenkin vielä bonustarjous: jos ilmoittautuu ihan heti, voi päästä mukaan Smintair-dokumenttielokuvaan!

Elina Kervinen