Puskasta museoon

T:Teksti:

Punotut namibialaiset korit makaavat hiekalla täytetyssä kaukalossa Kulttuurien museon perällä. Niissä ei näytä olevan mitään erikoista. Samanlaisia afrikkalaisia koreja myydään monessa tavaratalossa.
    Namibialaista kulttuuria tunteva voi kuitenkin erottaa koreissa jotain poikkeuksellista. Niitä peittävät tukevat puiset kannet. Namibiassa puutyöt ovat miesten työtä, punonta taas naisten, eikä näitä kahta usein yhdistetä.
    Korit ovat syntyneet Taideteollisen korkeakoulun (TaiK) ja Caprivin alueen käsityöläisten yhteistyönä. Yhteistyö on osa TaiK:n World Design -tutkimusohjelmaa, jossa pyritään auttamaan käsityöläisiä Namibiassa, Indonesiassa ja Kolumbiassa kehittämään uusia tuotteita perinteiden pohjalta.
    Ohjelman tuloksia esitellään Kulttuurien museon pienessä Muotoilua puskassa -näyttelyssä maaliskuun alkupuolelle asti.

“Länsimaista muotoilua ja kolmannen maailman käsityöperinteitä on yritetty yhdistellä jo pitkään”, kertoo Satu Miettinen, yksi World Design -ryhmän tutkijoista.
    Miettisen mukaan yhteistyön seuraukset ovat useimmiten jääneet lyhytaikaisiksi. Suunnittelija on piirtänyt tuotteen, jonka käsityöläiset ovat toteuttaneet. Tieto on kadonnut suunnittelijan lähdettyä.
    World Design -ryhmän projektit tähtäävät sosiaalisesti kestävämpään muotoiluun. Tarkoitus ei ole teettää uusia tuotteita, vaan opettaa käsityöläisiä soveltamaan osaamaansa.
    Hyvä esimerkki tästä on Miettisen mukaan juuri Caprivin alueen projekti. Sen toteutti Taideteollisen opiskelija Laura Pokela. Miettinen oli mukana projektissa, sillä hän on paitsi tutkija, myös namibialaisen, käsitöitä edistävän Pambili-yhdistyksen markkinointijohtaja.

Kaikki World Design -ohjelman projektit eivät pyri uusien tuotteiden luomiseen. Miettisen oma työ keskittyy käsityömatkailun kehittämiseen Namibiassa. Turistit viettävät aikaansa paikallisten järjestämissä työpajoissa.
    Miettinen kutsuu käsityömatkailua yhteisölliseksi turismiksi. Siinä otetaan huomioon paitsi matkailijan, myös paikallisen yhteisön tarpeet. Matkakohde ei enää ole vain matkailijan kuvitteleman aitouden kokemuksen näyttämö, vaan matkailija saa kosketuksen oikeisiin ihmisiin.
    “Työpajoja pitävät ihmiset eivät koe itseään enää palvelijoiksi, vaan opettajiksi. Se on heille tärkeä elämys.”

Ville Seuri
Kuva Laura Pokela

Muotoilua puskassa -näyttely Kulttuurien museossa (Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8 ) 4.3.2007 asti. Liput 5/4 e.