Ylioppilasteatterin (YT) jokasyksyiset koulutusproduktiot ovat katsojalle ongelmallisia tapauksia. Kuinka pitäisi suhtautua näytelmään, jonka päällimmäinen tarkoitus on esitellä uudet ylioppilasteatterilaiset?
    Koulutusproduktiolle tyypilliseen tapaan Nimimerkin ohjaaja ja käsikirjoittaja Minna Nurmelin suhtautuu näyttelijöihinsä raivokkaan tasapuolisesti. Yksikään ei pääse nousemaan toisten yläpuolelle.
    Tämä johtaa koulutusproduktioiden perusongelmaan: kunnon henkilöhahmojen luomisen vaikeuteen.

Nimimerkin lähtökohta on tuttu ja turvallinen. Nuoret aikuiset painiskelevat ihmissuhteissaan ja yrittävät löytää paikkaansa lapsuuden ja vanhemmuuden välisellä ei-kenenkään- maalla. Suhteet vanhempiin ja omaan puolisoon muuttuvat, kun vauva syntyy.
    Lisää suolaa seokseensa YT hakee internetistä. Näytelmän nuoret aikuiset elävät kaavamaisesti etenevien arkirutiiniensa sivussa toista elämää tietoverkoissa. Keskustelupalstoilta haetaan apua arjen ongelmiin tai avaudutaan nimimerkin suojista vaikkapa vihasta jalankulkijoita kohtaan.
    Näytelmän perusongelma on, kumpi identiteetti on todempi, nimimerkki, joka mahdollistaa avoimuuden, vai isän, äidin tai puolison totunnainen rooli?
    Valitettavasti syntynyttä jännitettä ei ratkaista. Koko ristiriita voi jäädä katsojalta huomaamatta, niin vähän näytelmän kuvaamien ihmisten kaksi maailmaa toisiaan viistävät.

Nimimerkin perusteella YT:n uusi näyttelijäkunta on varsin tasainen porukka. Suuria tähtiä ei erotu, mutta kukaan ei silti kompastu ensinäytelmän haasteisiin. Ehkä näytelmän naisnäyttelijät ovat keskimäärin miehiä varmempia. Pääsykokeissa miehiä ei ymmärtääkseni ole viime aikoina ollut ruuhkaksi asti.
    Ohjaajana Nurmelin ei edes yritä luoda kunnon henkilöitä vaan keskittyy tyyppeihin: mieheen, naiseen ja heidän vanhempiinsa.
    Tyypinkin voi kirjoittaa kiinnostavasti, mutta nyt kuva miehen ja naisen suhteesta on niin tavanomainen, ettei se jaksa naurattaa. Nuorten aikuisten suhteista tehdään niin paljon näytelmiä, kirjoja ja elokuvia, että toivoisin YT:n etsivän tyyppeihinsä jotain särmää.

Ville Seuri

Nimimerkki Ylioppilasteatterissa (Aleksanterinkatu 23) klo 19, 17.12. asti. Liput 5 / 7,50 e.