On tukalaa olla teinityttö. Tämän vuoden kouluterveyskyselyn mukaan nuorten tyttöjen masennus on lisääntynyt selvästi, masennuksesta kärsii jo 18% yläastetytöistä ja 14% lukioikäisistä. Ulkonäköpaineita puskee joka suunnalta. Syömishäiriöt yleistyvät, ja koulussa huoritellaan. Koulujen seksivalistukseen käytettäviä resursseja on ajettu alas samaan aikaan, kun yhä nuoremmat tytöt laittavat nettiin vähäpukeisia ku viaan.
    Tyttötyötä tekevän Tyttöjen Ella Helsingissä -yhdistyksen jäsen Johanna Närvi, mitä hyvää teinitytöille kuuluu?
    “Tyttöjen hyvinvoinnin eteen tehdään paljon työtä, myös vapaaehtoisvoimin. Meidän järjestömme tekee koulukäyntejä ja vuoden alusta käynnistyy erilaisia tyttöryhmiä.
    Nuoret saavat nykyään kuulla erilaisista näke – myksistä. Kouluissa voidaan käydä puhumassa myös opetussuunnitelman ulkopuolisista asioista. On upea nähdä, että luokissa on todella fi ksuja tyttöjä, jotka keskenään uskaltavat puhua aroista asioista, kuten seksistä , reippaasti. Näkyy, että kissan pöydälle nostaminen on tärkeää.
    Kahvilakulttuuri on muuttunut omasta nuoruudesta. Myös nuorille on paikkoja eli aina ei tarvitse hengailla kadulla. Helsingissä toimivalla Tyttöjen talolla on laajaa toimintaa ja tiloja, joissa voi oleilla myös osallistumatta ohjelmaan. Internetissä taas on kanavia tiedonhankinnalle, ja siellä saa oman äänensä kuuluviin.
    Ulkonäkökysymystä voi ajatella niin, että esillä on myös vaihtoehtoja . Toivon, että tytöille on tätä kautta mahdollista yhä enemmän poiketa normista ja tulla silti hyväksytyksi. Menestyviä naisroolimallejakin on koko ajan enemmän, esimerkiksi poliitikkoja ja rocktähtiä. Tytöille on tarjolla ihan uudenlaisia tulevaisuuden näköaloja.”

Laura Andersson