Paha poliitikko

T:Teksti:

Kokoomus

nyrkkisankareiden ja nuorisorikollisten puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Kari Häkämies (oikeusministeri 1996-1998, sisäasiainministeri 1999-2000). 2003: pahoinpiteli naisystävänsä, sai 90 päiväsakkoa. Erosi sisäministeriön kansliapäällikön virasta.
    Jan Vapaavuori (kansanedustajana 2003-): 1982: kuukausi ja 15 päivää ehdollista vankeutta pahoinpitelystä. 1983: sakkoja varkaudesta. 2001: sakot ja määräaikainen ajokielto 0,9 promillen rattijuopumuksesta.
    Harri Jaskari (Kokoomuksen puoluesihteeri 2004-2006). Poliisi tutkii parhaillaan onko Jaskari syyllistynyt entisen naisystävänsä pahoinpitelemiseen ja paritukseen. Erosi puoluesihteerin tehtävistä ainakin poliisitutkinnan ajaksi.

Muistettiinko törttöilyt?

Ei. Häkämies työskentelee nykyään Kotkan kaupungin hallintojohtajana. Vapaavuori nousi eduskuntaan 2003 ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi 2005.

Vinkki äänestäjille

Pidä varasi: kykypuolueen jäsenet ovat erityisen kyvykkäitä ratkaisemaan tiukat tilanteet nyrkein.

SDP

rahanhassaajien puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Ulf Sundqvist (opetusministerinä 1972-1974, kauppa- ja teollisuusministerinä 1979-1981). 1997: Valtion vakuusrahasto alentaa STS-pankin entisen pääjohtajan huolimattomasta luotonannosta saamat vahingonkorvaukset 1,2 miljoonaan markkaan. 2000: Helsigin hovioikeus tuomitse Sundqvistin törkeästä velallisen epärehellisyydestä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeurangaistukseen.

Antero Kekkonen (kansanedustaja 1987-). 2004: 60 päiväsakkoa ja määräaikainen ajokielto rattijuopumuksesta.

Muistettiinko törttöilyt?

Ei. Vuonna 2004 valtioneuvosto nimitti Sundqvistin Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston hallitukseen. Kekkonen jättää eduskunnan tämän kauden jälkeen.

Vinkki äänestäjille

Älä lainaa demarille rahaa tai liftaa hänen kyytiinsä.

Vasemmistoliitto/SKDL

lahjusten kierrättäjien puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Pekka Saarnio (Helsingin kaupunginvaltuustossa 1968-). 1984: 11 kuukautta ehdollista vankeutta. Erotettiin kaupunginvaltuustosta Naurissaaren lahjusjupakan vuoksi. Saarnio oli saanut Rakennus-Ruola ja PR-Marin yhtiöiltä 30 000 markkaa. Yhtiöt lahjoivat kaupunginvaltuutettuja puoltamaan yleiskaavassa asuin- ja virkistyskäyttöön merkityn alueen kaavoittamista liike- ja toimistorakennuksille. Ehdollisen vankeustuomion sai myös SKDL:n valtuutettu Jouko Helin.

Muistettiinko törttöilyt?

Ei. Saarnio palasi valtuustoon vuonna 1988. Hän tunnusti lahjusten ottamisen, mistä lempinimi Reilu-Pekka.

Vinkki äänestäjille

Helsingin alueen ruskeiden kirjekuorten kierrätyskeskus sijaitsee Hakaniemessä.

Keskusta

koplaajien puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Kauko Juhantalo (kauppa- ja teollisuusministeri 1991- 1992). 1993: sai vuoden ehdollista vankeutta lahjusten vaatimisesta yritettyään “koplata” yhteen velkansa ja SKOP:n valtionavut. Erotettiin kansanedustajan tehtävistä.
    Anneli Jäätteenmäki (pääministeri 2003). 2002: Sotkeutui ns. Irak-skandaaliin. Syytettiin yllytyksestä ja avunannosta virkasalaisuuden rikkomiseen, todettiin syyttömäksi. Erosi pääministerin tehtävistä luottamuspulan vuoksi.

Muistettiinko törttöilyt?

Ei. Juhantalo palasi eduskuntaan 1995, putosi 1999, mutta nousi taas 2003. Jäätteenmäki valittiin europarlamenttiin 2004.

Vinkki äänestäjille

Lehmä kaupan? Maalaiset kertovat miten toimia.

Vihreät

pössyttelijöiden puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Markus Drake (Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja 2001- 2003). 2003: Jäi kiinni pilvenpoltosta eduskuntavaalien alla. Tuomittiin 90 euron sakkoihin.
    Rosa Meriläinen (kansanedustaja 2003-). 2004: Tunnusti haastattelussa polttaneensa pilveä kansanedustajakautensa aikana. Syyte käyttörikoksesta hylättiin käräjäoikeudessa. Jäi pitkälle sairaslomalle uupumuksen vuoksi.

Muistettiinko törttöilyt?

Kyllä. Drake opiskelee nykyään ulkomailla. Meriläinen on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan.

Vinkki äänestäjille

Jos kaipaat hyvää marokkolaista, kilauta vihreiden puoluetoimistoon.

Perus-suomalaiset

ongelmarikollisten puolue

Hämärämiehet ja -naiset

Tony Halme (kansanedustaja 2003-). 2003: Ammuskeli kotonaan alkoholin ja amfetamiinin vaikutusten alaisena. Sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta ja 40 päiväsakkoa salakuljetuksesta, laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä, ampuma- aserikoksesta, huumausaineiden käyttörikoksesta sekä aseen varomattomasta käsittelystä. 2006: Sai 80 päivää ehdollista vankeutta, 30 päiväsakkoa sekä neljän kuukauden ajokiellon rattijuopumuksesta ja liikenteen vaarantamisesta.

Muistettiinko törttöilyt?

Saa nähdä. Timo Soini on pyytänyt Halmetta harkitsemaan, kannattaako hänen enää asettua ehdolle.

Vinkki äänestäjille

Säilytä reilu turvaväli perussuomalaiseen – onneksi niitä on harvassa.

Matti Rämö & Ville Seuri
Kuvitus Juuso Koponen