Mitä siitä seuraisi… jos Suomesta tulisi islamilainen yhteiskunta?

T:Teksti:

Kristinusko vakiintui Suomen valtauskonnoksi 1300-luvulla. Vaan mitä jos suurin osa väestöstä yhtäkkiä kääntyisikin islamiin? Miten Suomi muuttuisi?
    Selvää on, että suurin osa luterilaisen kirkon yli 20 000 työntekijästä jäisi työttömäksi. Pojat ympärileikattaisiin, Kallion seksikaupat painuisivat maan alle eikä Unicafesta enää saisi porsaanleikettä. Mutta entä sitten?
    Islamin tutkimuksen ja arabian kielen yliopistonlehtori Sylvia Akar ei usko, että massojen kääntyminen islamiin aiheuttaisi suuria muutoksia.
    “Monessa maassa, jonka valtauskonto on islam, elämä kulkee samaan tapaan kuin täällä. Suomesta tulisi varmaan aika maltillinen muslimimaa.”
    “Kouluissa opeteltaisiin arabiaa. Ehkä meillä olisikin pakkoruotsin sijasta pakkoarabia”, Akar hykertelee, ja syystä. Häneltä eivät ainakaan työt loppuisi.

Islamin myötä myös arkkitehtuuri uudistuisi. Katukuvaan nousisi jykeviä moskeijoita.
    “Kirkkoja ei luultavasti purettaisi, sillä lähtökohtaisesti islam kunnioittaa kristinuskoa. Moskeijat rakennettaisiin erikseen”, sanoo islamia tutkinut Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros.
    Suomalaisille vaatesuunnittelijoille islam tarjoaisi valtavat markkinat. Muotitietoiset suomalaismuslimit pukeutuisivat tietenkin Paola Suhosen huiveihin tai Marimekon Unikko-kaapuihin.
    “Ja Suunnon rannekompasseista, joihin olisi merkitty Mekka, tulisi suosittuja”, Kouros innostuu. Pitäisihän ihmisten osata kääntyä Saudi- Arabiassa sijaitsevaa Mekkaa kohti, kun moskeijasta kaikuu rukouskutsu viidesti päivässä. Islamilaisessa kännykkä-Suomessa kompassi olisi lisättävä myös matkapuhelimiin. Mikä myyntivaltti Nokialle!

Jonkun pitäisi tietysti myös järjestää pyhiinvaellusmatkoja Mekkaan. Sopiva matkatoimisto näyttäisikin jo olevan olemassa, nimittäin Matka-Mekka. Omistaja Pentti Pöyhönen, lisäisittekö matkavaihtoehtoihinne Mekan?
    “Ajatus on hyvä, mutta vastaukseni on ei. Haluan tuntea paikalliset olosuhteet ennen kuin lähden tuputtelemaan ihmisille mitään. Ensin olisi otettava niistä selvää”, Pöyhönen vastaa.
    Niinpä niin. Mutta entäs alkoholi? Tiukoissa muslimimaissa, kuten Saudi-Arabiassa, sen käyttö on kokonaan kielletty. Pääsisikö Suomi islamin avulla eroon alkoholismista? Raitistuisiko Matti Nykänen?
    “En usko, sillä monet muslimit käyttävät alkoholia. Esimerkiksi Turkissa sitä myydään näkyvästi valtion siunauksella, ja Egyptissä on olutmainoksia kadun varrella”, Akar sanoo.
    Suomalaiset olisivat siis liberaaleja muslimeja, ja sehän kuulostaa oikein hyvältä.
    Tosin ongelmiinkin olisi varauduttava. Suomeen voisi syntyä ääri-islamilainen liike, joka pitäisi meteliä tanskalaislehden julkaisemista profeetta Muhammedin pilapiirroksista. Töölössä sijaitsevaa Tanskalainen Voileipä -nimistä yritystä saatettaisiin boikotoida.
    Liikkeen omistaja Anneli Santala ei usko, että niin kävisi. Ja jos kävisi, jatkuisi smørrebrødien valmistus.
    “Minulla ei ole Tanskan kanssa mitään tekemistä, olen täysin suomalainen. Toimintaa en lopettaisi, tämä on huuhaata.”

Johanna Pohjola
kuva Junko Hanhero