Sympaattinen seiti

T:Teksti:

Pakasteseiti kuulostaa suunnilleen mauttomimmalta mahdolliselta ruoka-aineelta. Todellisuudessa seiti eli pollachius virens on kuitenkin hieno kala. Se on halpaa, siinä on paljon valkuaisaineita, B12-vitamiineja ja hyvin vähän rasvaa. Tämän kertoo WWF:n kalaopas. Seitiä ei vaivaa myöskään ylikalastus, joten kalapuikkoja voi syödä hyvillä mielin.
    Myös laitosruokavalmistajat kehuvat seitiä.
    ”Seiti on aliarvostettu kala, jota ei enää ole niin hirveästi, koska vedet ovat saastuneet. Se on neutraali, sitä pystyy maustamaan pitkällekin ja siitä pystyy tekemään aika monipuolisesti kaikkea”, sanoo ravintolapäällikkö Kirsi Riihilahti Ruskeasuon Unicafesta.
    Palmian tuotekehityspäällikkö Eeva Saarinen puolestaan kehuu seitin vähärasvaisuutta ja halpaa hintaa.
    ”Jos ajattelee vaikka kouluruokailua, niin kyllä nykyaikana kaloissa on vaihtoehdot vähissä.”
    Myös Pirkka-lehti suosittelee seitiä. Sille on omistettu kokonainen juttu: ”Seiti säästää senttejä”.

Seitin kulutus Suomessa on kuitenkin pahasti laskussa. Vielä vuosituhannen vaihteessa suomalainen söi seitiä keskimäärin 0,7 kg vuodessa mutta viime vuonna enää 0,4 kg. Samana ajanjaksona esimerkiksi tonnikalan syönti on lisääntynyt yhdestä kilosta 1,6 kiloon vuodessa. Olisiko syy siinä, että pakasteklönttinä myytävä seiti näyttää niin toivottoman ankealta? Miksi seitiä muuten pitää myydä lähes aina pakasteena? Vain Stockmannin Herkusta sitä saa joskus tuoreena – siis jos tarjouskampanja osuu kohdalle.
    Tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta arvelee, että pakasteen myyminen on kustannuskysymys. Seiti on valtamerikala, sitä pyydetään esimerkiksi Pohjois-Atlantilla.
    ”Jos se myytäisiin tuoreena, se pitäisi saada heti myyntiin. Suomessa ei ole sellaisia markkinoita, että tuoreena tuominen kannattaisi.”
    Pakasteseiti sopii kuitenkin erinomaisesti opiskelijan ruokavalioon. Pyysimme kahdelta laitosruokavalmistajalta reseptiä ja ruokalajin nimeä, jolla tylsää seitiä voisi piristää hiukan paisuttamatta budjettia liikaa.

Uunikalaa sitruunakastikkeessa Amican tapaan

(mukailtu reseptistä, joka on liikesalaisuus)

Neljälle:
Neljä pakasteseitipalaa
Nokare voita
1 dl vettä
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl ruokakermaa
Sitruunamehua
Puolikas kalaliemikuutio
Puolikkaan appelsiinin mehu
Hyppysellinen kurkumaa
Valkopippuria
Suolaa, maun mukaan
Sokeria, hyppysellinen

Asettele seipalat voideltuun
uunivuokaan.

Valmista kastike: kiehauta vesi, lisää mausteet (kalaliemiaines, appelsiinimehu, kurkuma, valkopippuri, suola ja sokeri).
    Sekoita vehnäjauhot puoleen lasiin vettä ja suurusta kastike. Lisää ruokakerma ja sitruunamehu.
    Lisää kastike kalojen päälle ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
    Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.

Salsakala unicafen tapaan

Neljälle:
Reilut 600 g seitiä fileinä
Sitruunapippuria
100 g keskivahvaa salsakastiketta
Pari ruokalusikallista chilitomaattikastiketta
2 dl ruokakermaa
100 g tuoretta purjosipulia
Tortillasipsejä
Emmental-juustoraastetta

Pese purjo hyvin, leikkaa renkaiksi ja kuullota pannulla pehmeäksi. Laita kalafileet voideltuun uunivuokaan. Sekoita salsakastike, chilitomaattikastike ja ruokakerma keskenään, lisää purjorenkaat.
    Kaada kastike kalojen päälle. Paista uunissa 170 asteessa 30-35 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, nosta uunin lämpötila 200 asteeseen, ripottele vuoan pinnalle rouhittuja tortillasipsejä ja juustoraastetta. Kuorruta hetki uunissa.
    Sopii hyvin vihersalaatin ja riisin tai perunasoseen kanssa tarjottuna.

Teksti Joanna Palmén
Kuva Stina Salin