Poliittinen nimitys

T:Teksti:

Paikannimiä on muutettu poliittisista syistä maailman sivu.
    Venäjän vallan aikana Vaasan nimi oli Nikolainkaupunki. Neuvostoliiton romahtaessa Leningrad palasi Pietariksi ja Stalingrad Volgogradiksi. Burmassa sotilasjuntta käyttää maasta nimeä Myanmar, mitä oppositio sitkeästi vastustaa.
    Poliittisten nimenvaihdosten ennätystä taitaa kuitenkin pitää hallussaan Etelä-Afrikka. Maassa on väännetty kättä lukuisten kaupunkien, katujen ja jopa luolien nimistä aina apartheidin päättymisestä asti.
    Harva eteläafrikkalainen vastustaa siirtomaa- aikana mustia surmanneiden brittiläisten ja hollantilaisten upseerien nimeä kantavien paikkojen uudelleennimeämistä. Esimerkiksi sanan kaffir (neekeri) poistaminen muutamien pikkukaupunkien nimistä ei ole herättänyt vastustusta.
    Neutraalien englannin- ja hollanninkielisten nimien afrikkalaistaminen on kuitenkin syntynyt ristiriitoja.
    Brittiläisen The Guardian -lehden uutisen mukaan joukko valkoisia ja yksi musta osoitti heinäkuussa Lydenburgissa mieltään vastustaakseen kaupungin johdon aikeita vaihtaa hollantilaissiirtolaisten antama nimi Mashishingiksi. Lydenburg ei viittaa apartheid-johtajaan tai siirtomaahallinnon edustajaan.

Siirtomaaherrojen ja apartheid-johtajien nimiä on korvattu esimerkiksi hallitsevan ANC-puolueen johtajien ja taruhahmojen nimillä.
    Joidenkin mustien oikeuksia ajavien aktivistien mielestä ANC:n edustajat ovat olleet nimeämistalkoissa jo yliedustettuina. Parhaillaan esimerkiksi Johannesburgin lentokenttää ollaan nimeämässä takavuosien ANC-pomon, Oliver Tambon, mukaan.
    Etelä-Afrikan hallinnollisessa pääkaupungissa Pretoriassa enää keskusta kantaa nimeä, jonka se sai 1800-luvun buurijohtajalta Andries Pretoriukselta. Pretoriaa ympäröivän kunnan nimi muutettiin vuosituhannen vaihteessa Tshwaneksi. Nimi on lainattu historialliselta heimopäälliköltä, joka on joidenkin arvioiden mukaan pelkkä taruhahmo.
    Pretorialaisen Businessday-lehden mukaan uusi nimi ei ole tahtonut vakiintua asukkaiden puheeseen. Siksi ehdotus koko kaupungin nimeämisestä Tshwaneksi hylättiin.
    Kuin kiistojen kruunuksi, ANC:n poliittinen kilpailija PAC on esittänyt koko Etelä- Afrikan nimeämistä Azaniaksi. Muinaisen nimen kolonialistisesta arvolatauksesta ei ole yksimielisyyttä ja sen historiaa pidetään muutenkin epäselvänä.

Tuomas Lehto
Kuva: Stina Salin