Poikki: Idea luonnosta

T:Teksti:

Werner Herzogin Grizzly Man -dokumentin julisteessa mies katsoo irvistelevää karhua silmiin. Teksti tiedottaa: 13 vuotta hän uhmasi luonnonlakeja. Sitten luonto iski takaisin.
    Grizzly Man kertoo Timothy Treadwellista, joka rakasti karhuja ja vietti kolmetoista kesää niiden kanssa Alaskan autiomaassa. Viimei- senä kesänä harmaakarhu tunkeutui hänen telttaansa ja söi Treadwellin ja tämän tyttöystävän.
    Herzog kertaa eläintenystävän elämää tämän Alaskan matkoillaan kuvaamien videoiden avulla. Nauhoilta löytyy sekava, mutta sympaattinen karhututkija, joka paijaa rakkautensa kohteita kuin ne olisivat kotieläimiä. Kun katsoja luulee saaneensa otteen Treadwellin mielenliikkeistä, Herzog kertoo päähenkilönsä ihmisten maailmassa kokemista pettymyksistä.
    Hiljalleen 2000-luvun paras dokumentti kasvaa koskettavaksi sairaskertomukseksi, joka osoittaa kivuliaasti, kuinka luonnosta vieraantunut länsimainen ihminen tänä päivänä on. Se on paljon enemmän, kuin sarjakuvamaisesta mainosjulisteesta voisi päätellä.

Matti Rämö