Pasifisti pyrkii USA:n armeijaan

T:Teksti:

Sgt. Star: Tervetuloa. Miten voin auttaa sinua tänään?

Toimittaja: Mietinpähän vain. Minulla on vakavia mielenterveysongelmia. Voinko silti liittyä Yhdysvaltain armeijaan?
S: Siinä kategoriassa on muutamia työpaikkoja, jotka saattavat kiinnostaa sinua. Kirjoittaudu armeijan hakukoneelle niin saat tietää lisää sinulle sopivista työpaikoista.

T: Hienoa. Saanko aseen?
S: Peruskoulutuksen aikana opit kivääriammunnan perustaidot ja sinun vaaditaan pätevöityvän tarkka-ampujaksi tai M16A2 kiväärinkäytön asiantuntijaksi. Sotilaspalveluksesi aikana voit saada tilaisuuksia harjoitella muunkinlaisilla aseilla.

T: Näyttäisinkö mielestäsi seksikkäämmältä merijalkaväen vai maavoimien univormussa?
S: Ok, sotamies, tarkkaile kielenkäyttöäsi tai minun täytyy poistaa sinut. Luulen, että etsit yksityiskohtaisempaa tietoa kuin mitä minulla on tarjota. Jos haluat keskustella tästä tarkemmin, klikkaa kohtaa “Pyydä reaaliaikaista apua”.

T: Hmmm. Ehkä myöhemmin. Pelkään kuolemaa. Onko se ongelma?
S: Jos luotat armeijasta saamaasi koulutukseen, olet valmis mihin tahansa tilanteeseen.

T: Näppärää. Lähetetäänkö minut Irakiin?
S: Sodan aikana komennus on todennäköinen. (. . .) Kaikkien sotilaiden on oltava vahvoja, koulutettuja ja valmiita mihin tahansa komennukseen mukaanlukien harjoitukset, humanitaariset tehtävät ja sotilaalliset operaatiot. Yleensä komennukset kestävät korkeintaan vuoden.

T: Entä haittaako se, että olen vähän niinkuin pasifisti?
S: Kaikkien sotilaiden pitää opetella tarkka-ampumista ja taistelutaitoja. Taistelutilanteissa sotilaiden täytyy voida luottaa toisiinsa. Jos et halua käyttää koulutustasi, armeija ei ehkä ole sinua varten.

T: Hyvä pointti.
S: Uskomatonta eikö totta? Voinko vielä auttaa sinua jotenkin?

T: Irakin sota oli virhe. Kyllä vai ei?
S: Sodan aikana komennus on todennäköinen. (. . .) Kaikkien sotilaiden on oltava vahvoja, koulutettuja ja valmiita mihin tahansa komennukseen mukaanlukien harjoitukset, humanitaariset tehtävät ja sotilaalliset operaatiot. Yleensä komennukset kestävät korkeintaan vuoden.

T: Miltä tuntuu olla osa globaalin kapitalistisen imperiumin väkivaltakoneistoa?
S: Minulle kuuluu hyvää. Entä sinulle?

T: Öh. Pelkästään mainiota kiitos.
S: Hyvä. Voinko vielä auttaa sinua jotenkin?

T: No nyt kun kysyit. Mikä on elämän tarkoitus?
S: Armeija tarjoaa sotilaille mahdollisuudet tehdä vapaa-ajallaan lähes mitä tahansa he haluavat. Listan löydät tältä sivulta (antaa linkin).

T: Kiitos, herra kersantti. Tässä oli todellakin kaikki, minkä halusin tietää.
S: Ole hyvä.

Laadusta tinkimällä

Yhdysvaltain armeija haluaa olla siellä, missä nuoretkin. Se myös näkyy.
    Rekrytointiin käytetään virtuaalivärvääjä Starin lisäksi tietokonepelejä, tekstiviestejä ja MySpace- verkostosivustoa. Lisäksi oikeat rekrytoijat vierailevat ahkerasti lukioissa houkuttelemassa nuoria sotaan.
    Armeija ilmoitti syyskuussa pääsevänsä tänä vuonna 80 000 miehen ja naisen rekrytointitavoitteeseensa. Uusista keinoista on ehkä ollut apua, sillä viime vuonna luvusta jäi puuttumaan 7000 jalkaparia.

Värvääjän työ ei kuitenkaan ole helppoa. Nuoret tietävät armeijaan listautumisen todennäköisesti merkitsevän Irakiin joutumista ja mahdollista kuolemaa. Tämän vuoksi kekseliäs markkinointi ja parannetut etuudet eivät enää aina auta. Jenkkiarmeijan on pitänyt tinkiä myös vaatimuksista, joita se miehistölleen asettaa.
    Palvelukseen pääsee nykyisin entistä alemmilla soveltuvuustestipisteillä. Lisäksi vuoden aikana värvättävien yläikäraja on nostettu 35: stä 42:een, ja armeija on alkanut hyväksyä vapaaehtoisia, joilla on rikostausta tai tatuointeja. Aiemmin tatuointeihin suhtauduttiin epäillen, koska osa niistä saattaa olla jengitunnuksia.
    Edelleen on kuitenkin ainakin yksi ryhmä, joka ei kelpaa Yhdysvaltain armeijalle – julkihomot. Kun kersantti Starilta kysyy, onko homous este aseisiin tarttumiselle, hän kehottaa noudattamaan armeijan niin sanottua don`t ask, don`t tell -politiikkaa. Toisin sanoen värvääjä ei saa kysyä värvättävältä tämän seksuaalista suuntautumista. Jos hänelle silti menee kertomaan olevansa homo, lesbo tai biseksuaali, armeijaura jää haaveeksi.

Sgt. Star osoitteessa: www.goarmy.com

Ninni Lehtiniemi
Kuvitus Tero Juuti