Kirjastosta lainattavien kurssikirjojen riittämätön määrä yhdistettynä kirjakauppojen kalliisiin hintoihin lisää painetta rakentaa Helsingin yliopistolle toimiva ja laajasti tunnettu kirjojenkierrätysjärjestelmä.
    Nyt moni opiskelija joutuu ostamaan kirjansa kalliilla uutena tai maksamaan kirjan kopioinnista maltaita.

Yliopiston kirjastoissa varausten odotusaika on tällä hetkellä parista päivästä kahteen viikkoon. Suosituimpia teoksia voi joutua jonottamaan lähes kuukauden.
    Kirjojen huonosta saatavuudesta kertoo, että liki puolet opiskelijakirjaston lainoista palautetaan myöhässä. Opiskelijat panttaavat usein teoksia tenttiin saakka ja maksavat sitten sakkoja.
    Ongelmaa ovat pahentaneet tutkinnonuudistuksen tuomat keskitetyt tenttipäivät.
    ”Yhtäaikaisia tenttijöitä on paljon. Kirjastokaan ei voi lähteä siitä, että jokaiselle hankitaan oma kirja”, sanoo opiskelijakirjaston kirjastonhoitaja Seija Karvanen.

Yliopiston kirjastoissa on pulaa erityisesti oikeustieteen tenttikirjoista. Oikeustieteen opiskelijoiden tiedekuntajärjestö Pykälästä kerrotaan, että osa kirjatta jääneistä päätyy kopioimaan lyhytlainoja. Pelkästään keskustakampuksen opiskelijakirjastosta lyhytlainoja lainattiin viime vuonna 20 398 kertaa. Yliopistopainon kopiokortteja opiskelijat ostivat noin 600 000 eurolla.
    Kopiokustannuksista ja kirjaston myöhästymismaksuista kertyy nopeasti maksettavaksi suuria summia. Opiskelijakirjasto peri viime vuonna myöhästyneistä kirjoista sakkoja noin 178 000 euroa.
    ”Maksamisen sijaan opiskelija voisi ostaa tarvitsemansa kirjan ja myydä sen käytettyään hyvällä hinnalla eteenpäin”, ehdottaa opintosihteeri Suvi Korhonen valtiotieteiden opiskelijoiden tiedekuntajärjestö Kannunvalajista.

Jo nyt monet opiskelijat joutuvat ostamaan kirjansa uutena.
    Yliopistokirjakaupan myyntipäällikkö Asta Vuori kertoo, että niteistä maksetaan usein vasta pakon edessä.
    ”Opiskelijat sanovat, että koska tämä teos on kirjastoista loppu, on se pakko ostaa.”
    Yliopistokirjakauppa ei paljasta tarkkoja myyntilukujaan, mutta myyntijohtaja Mervi Jäntin mukaan vuosittainen summa liikkuu miljoonissa euroissa. Kurssi- ja tenttikirjojen osuus myynnistä on noin 90 prosenttia.
    Lisäksi oikeustieteen ja teologian opiskelijoiden tiedekuntajärjestöt välittävät jäsenilleen uusia kirjoja alennettuun hintaan. Oikeustieteilijät ostavat kirjoja vuodessa noin 55 000 ja teologit 3000 eurolla.

Mutta missä kalliilla ostetun kirjan voisi myydä eteenpäin?
    Vanhojen kirjojen välityspalveluista käytetyin on yliopiston verkossa toimiva vuonna 2000 perustettu ilmoitustori. Siellä yliopistolaiset voivat kaupata tavaraa aina kirjoista asuntoihin. Lisäksi muutama ainejärjestö kierrättää kirjoja verkkosivuillaan.
    Kyselykierros keskustakampuksella kuitenkin paljastaa, ettei suurin osa opiskelijoista ole kuullutkaan ilmoitustorista. Vain yksi kertoo eksyneensä sivustolle asuntoa etsiessään.
    Edes kirjastonhoitaja Karvanen ei ole kuullut kirjanvälityksestä mutta innostuu palvelusta heti.
    ”Kaikki toimenpiteet, jotka edistävät kirjojen saantia, ovat tervetulleita.”
    Ilmoitustorista teknisesti vastaavan webmaster Viljo Viitasen mielestä olisi hyödyllistä, että nimenomaan torin kirjaosiolla olisi korkeampi profiili.
    ”Kenellekään ei ole tullut mieleen markkinoida sitä. Palvelujen markkinointiajattelu on yliopistolle uutta”, Viljanen pohtii.
    Nyt kirjatorille lähetetään kuukaudessa keskimäärin 20-30 viestiä. Yliopiston verkkoviestintäpäällikkö Mikael Alatalon mukaan ilmoitustoria käytetään kuitenkin aktiivisesti. Hän epäilee käyttäjien olevan vakiintunut joukko, jolle palvelu on ennestään tuttu.
    Entä aiotaanko sen markkinointia tehostaa?
    ”Toki siitä pitäisi tiedottaa enemmän. Meillä on kuitenkin isompia haasteita, kuten yliopiston sisäisen ja ulkoisen viestinnän saaminen kuntoon. Ilmoitustori on lisäpalvelu, jota en lähtisi erikseen markkinoimaan, ennen kuin pääverkkopalvelut toimivat”, Alatalo vastaa.
    Ilmoitustorilla myynti hoituu lyhyellä ilmoituksella, osto ottamalla myyjään yhteyttä. Kirjat maksavat keskimäärin 15-30 euroa. Esimerkiksi Johdatus sosiaalipsykologiaan -tenttikirjan saa 15 eurolla, kun teos Yliopistokirjakaupassa maksaa 37,20 euroa.

Kierrätä kirjasi täällä:

Yliopiston ilmoitustori
www.helsinki.fi/ajankohtaista/ilmoitustori

Matemaattisluonnontieteellinen tiedekunta
Biokemian sekä soluja molekyylibiologian opiskelijoiden ainejärjestö Helix ry:n käytettyjen kirjojen välitys verkossa http://etax.org.helsinki.fi/kirjatori

Oikeustieteellinen tiedekunta
Tiedekuntajärjestö Pykälä ry:n kirjanvälitys Mannerheimintie 3B, 5. kerros.

Teologinen tiedekunta
Tiedekuntajärjestö TYT ry:n kirjanvälitys Aleksanterinkatu 7, 2. kerros.

Valtiotieteellinen tiedekunta
Tiedekuntajärjestö Kannunvalajat ry:n käytettyjen kirjojen välitys verkossa www.valt.helsinki.fi/opisk/kannu

Johanna Pohjola