MTV3-kanava on uhannut siirtää F1-kisalähetykset maksulliselle digikanavalle. Formuloita seuraa Suomessa parhaimmillaan yli miljoona katsojaa, jotka varmasti järkyttyvät menetyksestä. Mutta mitä kävisi, jos ilmaisen tv-lystin sijaan lopetettaisiin koko formula-ajot?
    MTV3:n urheilupäällikkö Tatu Lehmuskallio ei osaa sanoa tarkasti.
    ”Se kohta vain täytettäisiin jollain toisella ohjelmalla, ei se olisi mikään ihmeellinen asia. Tulisiko sieltä keihäänheittoa vai missikisoja vai tangomarkkinoita vai mitä, sitä on vaikea spekuloida.”
    Kotimainen draamakin olisi Lehmuskallion mukaan mahdollinen vaihtoehto.

Muuten formuloiden lakkaaminen ei vaikuttaisi MTV3:n toimintaan. Henkilöstöä ei tarvitsisi vähentää, sillä lähetysten tuotanto ostetaan suurilta osin talon ulkopuolelta. MTV3:lla on vain yksi työntekijä, jonka työ liittyy ainoastaan F1-tuotantoon. Hänelle pitäisi keksiä muuta tekemistä, eikä se olisi aivan helppoa.
    ”Ei semmoista jonglööriä löydy, joka yhdessä yössä muuttuisi formula 1 -osaajasta vaikka kotimaisen draaman asiantuntijaksi.”

Jos televisiosta tulisi sunnuntaisin jotakin muuta kuin moottoriurheilua, mitä tekisivät ne isät ja pojat, jotka tähän asti ovat viettäneet aikaa yhteisen intohimon parissa?
    ”Suurin osa isistä haluaa viettää aikaa lastensa kanssa, ja lapset haluavat myös olla isiensä kanssa. Kun kerran halu on olemassa, niin kyllä ratkaisukin löytyy”, sanoo Miessakit ry:n toiminnanjohtaja Tomi Timperi.
    Hän ehdottaa, että isät ja pojat ottaisivat selvää, mitä moottoriurheilurintamalla Suomessa tapahtuu. He voisivat mennä paikan päälle katsomaan jotakin tapahtumaa.
    ”Se matka sinne, grillimakkarat, ihmiset ja tunnelma paikan päällä olisivat kyllä hyvä vaihtoehto.”
    Ei siis perhekriisejä. Entäpä ympäristö? Esimerkiksi tämän vuoden Australian Grand Prix`n arvioitiin aiheuttavan hurjat 200 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Toisaalta kisajärjestäjät istuttivat jättipäästöjen korvaamiseksi alueelle 747 puuta, jotka sitovat saman määrän hiilidioksidia itseensä. Kisajärjestäjät tuskin tekisivät tätä, jos kisoja ei järjestettäisi. Formuloiden lopettamisen suorat vaikutukset luontoon jäisivät siis pieniksi.

Lopuksi kuitenkin tärkein – Kimi Räikkönen. Jos ajaminen loppuisi, miehen elämästä katoaisi sisältö, hän saattaisi turhautua ja pahimmillaan vaikka alkoholisoitua. Tämä on estettävä!
    Räikköselle täytyy keksiä uusi urheilumuoto. Tulisiko hänestä hyvä mäkihyppääjä?
    ”Itseasiassa Kimi on kyllä ollut innokas kokeilemaan”, kertoo Suomen mäkihyppymaajoukkueen valmentaja Tommi Nikunen.
    ”Hän on pari kertaa ottanut puheeksi, että tekisi mieli kokeilla.”
    Nikusen mielestä Räikkönen on sen verran monipuolinen urheilija, että tämä ”voisi jollain lailla tulla alaskin sieltä”. Eikä se jäisi painoindeksistäkään kiinni.
    ”Mutta luulen, että hänen hommissaan tienaa sen verran paremmin, että siinä mielessä ei kannata vaihtaa.”

Joanna Palmén
Kuva: Johannes Ekholm