Syyskuun lopussa eduskunta hyväksyi lain, jonka mukaan jo huumausainerikoksen valmistelun yritys on rikos. Helsingin Sanomat tulkitsi 28. syyskuuta, että lain mukaan pelkkä kukkaruukkujen valmistamisen yritys voisi johtaa linnakeikkaan. Onko tällaisia lakeja mitään järkeä säätää, lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.)?
    Uutisointi oli harhaanjohtavaa. Lakivaliokunta on korostanut mietinnössään, ettei ketään tule jatkossakaan tuomita elämäntavan tai suunnitelmien perusteella, vaan rikoksen yritys on näytettävä toteen kuten ennenkin.

Miksi muutos oli tehtävä, ellei se muuta mitään?
    Hallitus on mennyt EU:ssa sitoutumaan määräenemmistöllä tapahtuvaan rikoslain harmonisointiin eli yhdenmukaistamiseen. Mietinnössä korostettiin, että tämä direktiivin hölm… tai meille vierain kohta, valmistelun yrittämisen kriminalisointi, on mukana vain harmonisoinnin takia.

Eduskunnassa säädetään usein muitakin lakeja, joilla vaikuttaa olevan vain symbolinen merkitys. Tällaisia ovat vaikkapa pyöräilijöiden kypäräpakko tai autoilijoiden kännykkäkielto. Miksi tällaisia lakeja säädetään?
    Tällaista kutsutaan ihan yleisesti symboliseksi lainsäädännöksi. Jotain poliittista painetta siihen ministeriöistä tulee. Yleensä sitä perustellaan sillä, että lailla halutaan “lähettää viesti”. Viestejä voidaan mielestäni lähettää hyvällä puheella tai vaikka sähköpostilla, mutta pitäisi ymmärtää, ettei rikoslaki ole mikään postitoimisto.

Ville Seuri