Kuusi: Ota minut kotiin

T:Teksti:

Se tapahtui nopeammin kuin olin odottanut.
    Olin juuri asettanut kolmen litran mehukanisterin bensa-aseman liukuhihnalle, kun tunsin kieleni rullautuvan kauas kitalakeen. Suustani kuului lause, joka oli erottava minut kaikesta, jota olen englannin kielessä pitänyt rakkaana: “It`s getting pretty cold out there, eh?”
    Vietettyäni vasta kolme päivää Canadan Sanomien kaksikielisenä tähtireportterina olin jo sortunut käyttämään parjattua junttipäätettä: eh. Kehityskulkua oli mahdoton pysäyttää. Itseluottamukseni katosi, myös suomi alkoi kangerrella. Lopullisen pohjanoteerauksen saavutin kuudentena päivänä, kun pyysin autoilevaa suomalaisystävääni “ottamaan minut kotiin”.
    Lopulta, asuttuani kaksi viikkoa Thunder Bayssä kuulostan täsmälleen Fargo-elokuvan Marge Gundersonilta.

Suomalainen kulttuuri-imperialismi Pohjois-Amerikassa on ilmennyt alusta alkaen kielellisinä kömmähdyksinä. Ensimmäisillä suomalaissiirtolaisilla ei ollut tapana konsultoida Kotimaisten kielten tutkimuskeskusta uusia kotiseutuja nimetessään. Lapsuksia sattui.
    Niinpä Thunder Bayn laitamilla kohoaa nyt jylhiä saamelaismaisemia muistuttava, luonnonkaunis Lappe.
    Kieli teki muutenkin tepposiaan. Suomalaisena pysymisen ja kanadalaiseksi muuttumisen ristipaineessa syntyi vähitellen anglougrilainen kielihirviö, fingelska. Nykyisin Lapen hirvimetsissä huntataan muusia ja ihmetellään laajalti, miksi kanadansuomalainen opiskelijanuoriso ei ole kiinnostunut tötimään suomalaista kieltä ja kulttuuria.

Englannin kielen vaikutuksesta huolimatta maailman suurin suomalaissiirtolaisten yhteisö on Thunder Bayssä onnistunut säilyttämään kosketuksen juuriinsa. Suomalaiset ovat aina pitäytyneet omissa porukoissaan. Kun ensimmäiset siirtolaiset saapuivat Kanadaan 120 vuotta sitten, he rakensivat yleensä ensitöikseen oman seuraintalon, haalin, ja sulkeutuivat sinne. Eristäytyneisyydellä on kuitenkin ollut hintansa. Kanadalaisten keskuudessa suomalaisilla on vanhoillinen maine.
    Vuosien varrella muut seuraintalot ovat sortuneet maan tasalle, mutta haaleista tunnetuin, sosialistien rakentama Suomalainen Työväen Temppeli, kohoaa yhä Thunder Bayn keskustassa. Sen menestyksen salaisuus piilee kellarissa, jonne paikallisia poikamiehiä on liki sadan vuoden ajan houkutellut seudun suosituin ravintola. Aika on tosin päässyt nakertamaan suomen kielen merkityksiä ja suomalaisten konservatiivinen maine on vihdoinkin vaarassa.
    The Hoito Ravintola on nimi, jonka rinnalla kalpenevat nimittäin Sedu Koskisen parhaimmatkin keksinnöt.

Virve Kuusi

Kirjoittaja on viestinnän opiskelija, joka työskentelee toimitusharjoittelijana Thunder Bayssä julkaistavassa Canadan Sanomat -lehdessä.