Kokoomus on myöhässä

T:Teksti:

On miellyttävää havaita, että myös kokoomus on viimein herännyt parantamaan opiskelijan taloudellista asemaa (Ylioppilaslehti 22.9.06). On kuitenkin syytä muistaa, että kokoomuksen kahdeksan vuoden hallituskauden aikana 1995-2003 opintotukeen ei tehty minkäänlaisia parannuksia.
    Meneillään olevan hallituskauden aikana opiskelijan taloudellista asemaa on sen sijaan korjattu yli 50 miljoonalla eurolla. Opiskelijan toimeentuloa on parannettu muun muassa nostamalla opintotuen asumislisän vuokrakattoa, korottamalla keskiasteen opiskelijoiden vanhempien tulorajoja, nostamalla ateriatukea, kasvattamalla opintolainan valtiontakauksen enimmäismäärää sekä lisäämällä opintolainaan verosubventio.
    Kokoomuksen budjettiesityksessään esittelemä opintotukimalli muistuttaa erehdyttävästi kuuluisaa hölmöläisten peitonjatkamista. Nostetaan opintotukea alkupäästä, ja leikataan sitä loppupäästä. Toteutuessaan malli uhkaisi johtaa tilanteeseen, jossa vähävaraiset opiskelijat voisivat suorittaa opintojaan vain alempaan korkeakoulututkintoon saakka.
    Kokoomuksen harjoittaman hölmöläisten peitonjatkamisen sijaan opintotukeen tulee tehdä aitoja parannuksia. Tällaisena parannuksena keskustaopiskelijat pitävät esimerkiksi opintorahan 15 prosentin suuruista tasokorotusta. Askel eteenpäin asiassa otettiin perjantaina 22.5. kun kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) jätti opintorahan tasokorotusta vaativan budjettialoitteen.

Anu Tuovinen
puheenjohtaja Keskustan Opiskelijaliitto (KOL)