Parikymmentä vuotta sitten performanssi oli pop. Nyt harva tuntee muita alan taiteilijoita kuin Ars Fennica -palkitun Roi Vaaran. Silti Helsingin klubeilla ja gallerioissa tapahtuu paljon. Välillä meno on erinomaisen taiteellista, välillä täysin härskiä.
    Esittelyssä neljä hyvää syytä ihastua performanssiin.

Veijarit Eedenissä

Syyskuun alussa galleria Myymälä2: ssa avautuu Veijarit Eedenissä -niminen kiertävä näyttely. Oikeastaan se on paljon enemmän kuin näyttely. Taiteilijat maalaavat yleisön edessä suuren yhteisteoksen. Performanssin aikana värikkään ilmeen saa myös kierrätystavara, esimerkiksi pehmolelut.
    Maalaajien taustalla improvisoi hämmentävää musiikkia esittävä yhtye ja soittimina käytetään kaikkea peruskitaroista markettiurkuihin ja monenmoisiin pilleihin. Välillä musikantit innostuvat maalaamaan ja maalaajat soittamaan. Jos mopo lähtee käsistä, Veijarit saattavat esimerkiksi painia sumopuvuissa.
    ”Vähän aikaa maalattuamme havaitsimme, että maalatut levyt välittävät eräänlaista paratiisin tunnelmaa. On kasvustoa ja kirkkaita värejä”, kertoo Bemjamin Bergman Veijareista.
    Maalaamalla tavaroiden päälle Veijarit antavat niille uuden merkityksen. ”Tässä nähdään, että hylätystäkin tavarasta voi saada jotain aikaiseksi”, Bergman sanoo.
    Hollannissa ja Ruotsissa kesällä vierailleiden Veijarien live-performanssia voi seurata Myymälä2:n lisäksi syyskuun 24. päivänä kulttuuriareena Glorian edustalla Helsingin sarjakuvafestivaalien yhteydessä.

Veijarit Eedenissä 6.-21.9., Galleria Myymälä2, Uudenmaankatu 23, ti-su 12-18.
www.boingbeing.com/eden

Piirustuskerho

Piirustuskerho syntyi suuresta läjästä huopakyniä, joilla kaveriporukka alkoi piirtää vuorotellen ringissä kiertäviin pahvinpaloihin.
    ”Ei ole helppoa piirtää samalle paperille niin, että saadaan aikaiseksi mielenkiintoisia kuvia. Homma menee helposti alatyyliseksi tai sitten kuvat eivät pelaa yhteen”, Tomas Regan kerhosta kertoo.
    Piirustuskerholla yhteispeli toimi kuitenkin hyvin. Täyteen piirrettyjä ja väritettyjä paperiarkkeja syntyi luonnollisen tuntuisesti lisää, ja pian piirustuksia oli kasassa jo näyttelyllisen verran.
    ”Tarvitaan yhteistyötä, jotta lopputuloksesta saadaan kiinnostava ulkopuoliselle”, Regan sanoo.
    Vuosien varrella ryhmä on kiertänyt töidensä kanssa muun muassa Belgiassa ja Hollannissa. Tänä vuonna Piirustuskerho matkasi Providenceen Yhdysvaltoihin. Siellä se esiintyi Dirt Palace -nimisessä ikkunagalleriassa.
    Seuraavan kerran Piirustuskerho on esillä Brysselissä joulukuussa. Seuraavaa Suomen näyttelyä odotellessa kerhon töihin voi parhaiten tutustua ryhmän kotisivuilla.

Piirustuskerho: www.haamu.com/piirustuskerho

Spår People

Keväällä 2006 poikkitaiteellinen Spår People -performanssi muutti raitiovaunut lentokoneiksi.
    Ryhmä taiteilijoita loi ilmailutunnelmaa univormuilla ja tanssilla. Taustalla soi rillumareihumppa ja esityksen päätteeksi matkustajille jaettiin lentokoneista tuttuja värityskirjoja.
    ”Ajatuksena oli kommentoida HKL:n viime syksynä järjestämää nollatoleranssikampanjaa ja sitä, että Suomessa ei saa ikinä tehdä missään mitään,” kertoo taiteilija Sonja Salomäki esityksen taustasta.
    ”Halusimme herätellä yleisössä vähän ajatuksia raitiovaunumatkustamisen yleisestä meiningistä. Varautunut suomalaisyleisö yllättyi performanssista positiivisesti”, kertoo toinen ryhmän jäsen Aapo Rapi.
    Värityskirjan kuvat naureskelivat kaikille matkustajille tasavertaisesti. Osansa saivat niin juopot kuin harmaat ja hiljaiset perusasiakkaatkin.
    Raitiovaunuperformanssi järjestettiin yhteensä neljä kertaa viime keväänä. Seuraavaksi ryhmä toteuttaa performanssinsa trolley-bussissa Belgradissa paikallisten taitelijoiden avustuksella.

Mimosa pale

Helsingin kuvataideakatemiassa opiskeleva Mimosa Pale hämmästytti ohikulkijoita Sörnäisissä syksyllä 2003 tulemalla ulos jättimäisestä valolla varustetusta kakusta mummoksi pukeutuneena. Tänä kesänä Pale esitteli ristijärveläiselle nuorisolle rajojen rikkomisen taitoa rakentamalla jukurttipurkeista kylän päätielle aidan ja ajamalla lopuksi sen läpi vanhalla Ladalla.
    ”Haluan esitellä katsojalle uuden tavan kohdata maailma. Korostan rajojen rikkomista”, Pale kertoo.
    Seuraavasta esiintymisestään Suomessa Pale ei osaa vielä sanoa. Hän lähtee pian kehittelemään uusia ideoita Etelä-Ranskaan.

Mimosa Pale: www.kuva.fi/~mimopa

Teksti Juha Jäppinen