Ennen viime sunnuntain eduskuntavaaleja Ruotsissa nähtiin mittava poliittinen skandaali. Paljastui, että kansanpuolueen jäsenet olivat murtautuneet sosiaalidemokraattisen puolueen tietoverkkoon kuluneen vuoden aikana yli sata kertaa.
    Skandaali laajeni päivä päivältä, kun kävi ilmi muun muassa, että kansanpuolueen johto oli tiennyt tietomurrosta jo hyvän aikaa, että puoluesihteeri oli yllyttänyt erästä puolueen jäsentä luovuttamaan salasanat myös iltapäivälehden toimittajalle ja että kyseinen toimittajakin oli käyttänyt salasanoja ja syyllistynyt rikokseen.
    Asian puimiseen täyspäiväisesti meni muutama viikko. Sinä aikana ei juuri kukaan muistanut kysyä, mitä mieltä mikäkin puolue oli esimerkiksi omaisuusverosta tai sairaanhoidon yksityistämisestä. Äänestäjille nuo asiat olisivat kuitenkin olleet monin verroin oleellisempia kuin urkintasotku.
    Mahtoi olla ruotsalaisäänestäjän kannalta antoisaa katsella vaaliväittelyä, jossa demarijohtaja Göran Persson keskittyi piikittelemään oikeistojohtaja Fredrik Reinfeldtia tietomurrosta.

Suomalaispuolueet, vetoan teihin: Lopettakaa jo alkuunsa intranettien vakoilu. Älkää muutenkaan sabotoiko ensi kevään vaalikampanjoita epäoleellisuuksilla. Käyttäkää mieluummin saamanne tv- aika ja palstatila tuomalla esiin mielipiteitänne.
    Voisitte aloittaa vaikka kertomalla, mitä mieltä olette ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Sitä asiaa on yritetty selvittää tämän lehden sivulla 5.
    Ja kun seuraavan kerran budjetoidaan määrärahoja opintotukeen, olisi mukavampi kuunnella järkevää keskustelua kuin neuvottelukumppanien keskinäistä riitelyä.
    Tässä lehdessä kerromme muuten myös siitä Ruotsin politiikasta, noin niin kuin asiamielessä. Juttu piraattien puolueesta on sivulla 9.

Joanna Palmén