Pohjoinen mielessä

T:Teksti:

Tyttö on pudonnut turkoosina hohtavaan veteen. Kasvot ovat vielä veden päällä, muttei voi tietää, onko tyttö uppoamassa, vai nouseeko hän vielä pintaan.
    Susanna Majurin, 27, valokuvissa, kuten tässäkin, mallit jäävät usein kasvottomiksi. He ovat keitä tahansa, päätyneinä hetkeen, joka voi johtaa lähes mihin tahansa. Tunnistamattomuuden vuoksi samastuminen kuvan hahmoihin ja tarinoihin on helppoa.
    Useimmiten kuvien ihmiset jäävät Majurillekin vain lyhyiksi tuttavuuksiksi. Hän pyytää malleikseen tuntemattomia ihmisiä, joita tapaa esimerkiksi kadulla tai kahviloissa.
    “Ihastun usein ja helposti, ja minulle tulee sellainen tunne, että minun on saatava kuvata tuo ihminen”, Majuri kertoo.
    “Samoin käy paikkojen kanssa. Painan mieleeni paikkoja, joihin myöhemmin palaan kameran ja mallin kanssa.”

Turkoosiin veteen joutuneen tytön Majuri tapasi Reykjavikissa ollessaan siellä Pohjoismaisen nykytaiteen instituutin residenssitaiteilijana.
    “Tyttö oli töissä maailman pienimmässä galleriassa, niin pienessä, ettei siellä mahtunut edes seisomaan. Meistä tuli heti ystäviä.” Kuvan paikka taas on reykjavikilainen maauimala – yksi monista, joissa Majuri kävi kahden Islannin kuukautensa aikana uimassa. Uimalan altaaseen näki maanalaisesta käytävästä, jota uimavalvojat käyttivät.
    “Maauimalan työntekijät suojelivat käytävää, salaisuuttaan, mustasukkaisesti. Sain kuvata siellä kymmenen minuuttia. Tytön liike vedessä näytti oudolta tanssilta.”
    Kuva on osa Majurin Sinä pohjoinen -sarjaa, joka avataan Galleria Hippolyteen syyskuun 15. päivänä. Sarja on Majurin Taideteollisen korkeakoulun lopputyönäyttely, ja sen kuvia on otettu Islannin lisäksi Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa.
    Pohjoinen ei Majurin mukaan viittaa ainoastaan todelliseen ilmansuuntaan, vaan se on myös fiktiivinen, mielensisäinen paikka. Siitä huolimatta kuvissa on jotain ilmiselvästi pohjoismaista: harmaasta, valkoisesta ja ruskeasta nousee värikkäitä läikkiä, jotka muistuttavat silmää elämän sitkeydestä kylmän keskellä.

Ville Seuri
Kuva: Ville Seuri

Susanna Majurin Sinä pohjoinen -näyttely Galleria Hippolytessä, Kalevankatu 11 B, 15.9.-8.10. ti-pe 12-17, la-su 12-16. Vapaa pääsy.