Helsingin Kauppakorkeakoulun ennätysmäisen alhaalle kilpailutettu opiskelijaruuan hinta on herättänyt keskustelua myös yliopistolla.
    Elokuun alussa kauppakorkeakoulun uudet ravintolat alkoivat tarjota peruslounasta 1,65 eurolla. Keittolounaan saa eurolla. Yliopiston Unicafe-ravintoloissa peruslounas maksaa 2,35 euroa.
    Kasviskeiton tai puuron saa kahdella eurolla. Helsingin ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Maija Jäppinen ei silti innostu ravintoloiden kilpailuttamisesta yliopistolla. Puheenjohtajan mielestä opiskelijakuppiloiden tasoa ei tule arvioida vain ruuan hinnan, eikä edes pelkän maun perusteella.
    Ylioppilaskunta omistaa Unicafen ja opiskelijat istuvat sen hallinnossa. Heillä on valta päättää siitä, mitä ravintola tarjoaa. Se on Jäppisen mukaan asia, jota pitää vaalia.
    Viime aikoina opiskelijat ovat painottaneet ruuan korkeaa kotimaisuuden astetta. Unicafe tarjoaa myös runsaasti luomuruokaa ja reilun kaupan tuotteita. Tänä syksynä myös vegaanivaihtoehtojen määrää lisätään. Nämä linjaukset vaikeuttavat ruuan hinnan laskemista nykyiseltä tasolta.
    Fazer Amican liiketoimintayksikön johtaja Jaana Korhola kertoo, ettei kauppakorkeakoulun ravintolan valikoimiin kuulu automaattisesti esimerkiksi reilun kaupan tuotteita. Niitä voidaan kuitenkin tilata, jos asiakaspalautteessa sitä vaaditaan.

Kauppakorkeakoulun tarjouskilpailussa Amica voitti muun muassa aiemmin ravintoloita pyörittäneen Katri Antell Oy:n ja Unicafen.
    Amica kykeni laskemaan hintoja esimerkiksi suuren kokonsa vuoksi. Yhteensä yli 900 ravintolaa Suomessa pyörittävä yritys pystyy tekemään halpoja tukkusopimuksia ja tiputtamaan näin raaka-aineiden hintoja. Unicafe-ravintoloita on vain 24, ja siksi yhtä edullisten sopimusten solmiminen on vaikeampaa.
    Helsingin yliopiston hallintojohtaja Kari Suokko sanoi elokuussa Helsingin Sanomien haastattelussa yliopiston harkitsevan opiskelijaravintoloiden kilpailuttamista.
    Nyt Suokko antaa ymmärtää, ettei sellaiseen ryhdytä ilman erityisen vahvoja perusteita.
    “Jos kilpailuttamiseen ryhdyttäisiin, siitä saatava hyöty laitettaisiin meillä ruuan laadun parantamiseen. Sitä on kuitenkin aina vaikea mitata puolueettomasti. Työn ohella opiskelleena muistan kyllä varsin hyvin myös rahan ja sen arvon opiskelijalle”, hän sanoo.
    Vaikka kilpailuttamisesta ei ole tehty päätöksiä, yliopisto selvittää onko sille pakottavia syitä. Samalla selvitetään, onko Hyy:n omistaman Unicafen erityisasema opiskelijaruuan tarjoajana lainmukainen.
    Jos päätös kilpailuttamisesta tehdään, Hyy:n omistamalla Unicafella ei Suokon mukaan ole erityisasemaa.

Elina Kervinen
Kuva: Stina Salin

Unicafella ja Ylioppilaslehdellä on sama omistaja, Hyy-yhtymä.