Joka kolmas suomalainen 18-29-vuotias mies on ainakin lievästi ylipainoinen. Itsemurhatilastoissa 20- 44-vuotiaat suomalaismiehet ovat Euroopan kärkipäätä. Nuorilla miehillä kuolonkolarien riski on naisiin verrattuna kuusinkertainen. Jopa Jorma Ollila on huolissaan suomalaisnuorukaisten huonosta voinnista.
    Nuoriso-ohjaaja Sonja Witting nuorisotiedotuskeskus Kompassista, mitä hyvää kuuluu nuorille miehille?
    “En tekisi noin tarkkaa sukupuolijaottelua. Meillä käy sekä miehiä että naisia, joita joku asia askarruttaa. Hyvää on se, että ylipäätään tullaan käymään ja ottamaan selvää asioista. On nimittäin myös niitä, jotka sossu on lähettänyt.
    Kyllä täällä kuulee myös myönteisiä asioita. Esimerkiksi nyt vitriinissämme on yhden nuoren lähihoitajamiehen, Petri Koikkalaisen En juhli -sarjakuvanäyttely, joka lähtee myös kiertämään nuorisotaloja. Se kuuluu päihde- ja huumetyöprojektiin, jonka rahoittaa opetusministeriö. Näyttelyn ideana on tutkia, miten sarjakuvalla voi saada yhteyden nuoriin.
    Kompassissa käy joskus sellaisia nuoria, jotka eivät tiedä yhtään mihin mennä. Tulijoissa on kuitenkin myös hyvin määrätietoisia nuoria miehiä. He kyselevät eniten opiskeluun ja vapaaehtoistyöhön liittyviä asioita.
    Eri skeittihankeissa nuoret miehet ovat olleet myös aktiivisia . Esimerkiksi Micropoliksen skeittipuisto Eläintarhan kentän vieressä on erään 23-vuotiaan skeittarin suunnittelema.
    Ja vielä jotakin. Viime vuoden Nuorisobarometrissä kävi ilmi, että nuoret miehet kuluttavat paljon enemmän ulkonäköönsä kuin ennen. Alle 20-vuotiaille miehille ulkonäkö on yhtä tärkeä kuin naisillekin. Nuorten miesten tapaturmat ovat myös vähentyneet.”

Joanna Palmén