Ennen kuin on myöhäistä

T:Teksti:

Ota hetkestä kiinni , jos et halua päätyä Vanja-enon lailla elämään pettyneeksi keski- ikäiseksi ukoksi. Anton TÅ¡ehovin Vanja- eno-klassikkonäytelmässä venäläiselle maatilalle unohtuneet ihmiset kamppailevat elämän perusteemojen kanssa. Nuoruus haihtuu, omat valinnat kaduttavat, rakkaus ei saa vastakaikua, tai sen kohde on kahlittu ikävään avioliittoon.
    Vanja-enossa käsitellään myös luonnonsuojeluteemaa. Se on näytelmän kirjoitusajankohdan huomioiden yllättävää. Metsien kukoistava maisema katoaa hakkuiden alta, kuten Valtteri Tuomisen vivahteikkaasti esittämä tohtori Astrov manailee.

Metsän lailla haipuu nuoruus haaveineen. Vanhenemisen kauhukuva näyttäytyy ilmielävänä Vanjan silmien edessä valtaa käyttävän professorin hahmossa. Juhani Rajalinin terävästi tulkitsema professori saa itsesäälissään ja ankaruudessaan muut kavahtamaan.
    Jukka Pitkäsen karhean herkkä Vanja haikailee elämäänsä uutta mahdollisuutta. Mutta helppoa ei ole TÅ¡ehovin nuorillakaan. Vanjan sisarentytär Sonja haaveilee arasti kunnanlääkäristä, mutta salskea tohtori himoitsee professorin nuorta vaimoa Jelenaa.
    Outi Vuorirannan Sonja on arka ja viehkeä kuin perhosen siipi. Ella Kerannon kohtalokas Jelena pistää miesten päät pyörälle.

Arkisen kiireen keskellä TÅ¡ehovin näytelmät tarjoavat kiehtovan haikean maailman, jossa vallitsee ajaton tunnelma ja vahva läsnäolo. Teatteri Avoimien Ovien taiteellisen johtajan Heini Tolan ohjaus tavoittaa Vanja-enon tragikoomisuuden ja väkevän surumielisyyden. Runollinen teksti kulkee eteenpäin varmasti osaavan työryhmän luodessa näyttämölle vahvoja tunnelmakuvia.
    Hämärtyvä syyskuu aukeaa Tolan Vanja-enossa syvänä maisemana, jossa tullaan lähelle ihmisen ydintä. Vain Pirjo Bergströmin säveltämissä kauniissa kappaleissa käytetty halpa syntesaattorisoundi rikkoo hetkellisesti tÅ¡ehovilaisen läsnäolon lohdun.

Maria Lyytinen
Kuva Heli Sorjonen

Vanja-Eno teatteri Avoimissa Ovissa, Cygnaeuksenkatu 4, 7.12. asti, liput 22/20/16 euroa.