Vaikutelmia: Paskaa

T:Teksti:

Kirjoista pitäisi ymmärtää lukea takakansiteksti, ennen kuin päättää, tekeekö niistä arvion. Harvan kirjan takakansiteksti on niin huono, että jo pelkästään sen lukeminen on vastenmielistä.
    Tähän pystyy Michael Gerberin Narnia-fantasiaeepoksen parodia Blarnia. Kyseessä on viime aikoina valitettavan kovasti yleistynyt lajityyppi: bestsellereiden mukahumoristiset väännökset.
    Lajityypin yksi ensimmäinen ja kenties paras edustaja on J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta jo 60-luvulla tehty väännös Loru sorbusten herrasta. Myöhemmin Harry Potterista on tehty Barry Trotter ja Da Vinci koodista Va Dincin viimeinen turskahdus.

Kirjasta riippumatta lajityypillä on joitain yhteisiä nimittäjiä.
    Parodioissa nimet pitää aina vääntää hauskaksi ja vääntäminen aloitetaan kirjan nimestä. Kun useimmat kirjat on kirjoitettu englanniksi, käytännössä suomentajalla on suuri vastuu hauskuudesta. Esimerkiksi Loru sorbusten herrasta ei ole käännös nimestä Bored with the rings. Toisaalta asialla ei ole väliä, koska nimi ei ole hauska edes englanniksi.
    Kirjan hahmojen pitää olla tökeröitä peilikuvia alkuperäisistä hahmoista. Kunnollisista henkilöistä tulee juoppoja, laihoista lihavia ja kohteliaista töykeitä. Jos on todella pinttynyt fani, rakastetun päähenkilön muodonmuutos saattaa olla hauska.
    Huumoria yritetään parannella lisäämällä joka väliin absurdeja kommentteja ja tapahtumia. Niitä sitten riittääkin sellaiseen hengästyttävyyteen asti, että kirjoista tulee tukkoisia.
    Ehdoton edellytys parodiakirjojen huumorin ymmärtämiselle on alkuteosten perinpohjainen tunteminen. Ehkä tosi fani saa irti jotain lukuisista pienistä viittauksista ja huomioista, jota alkuteokseen hyvin perehtynyt parodian tekijä viljelee. Muille vitsit ovat täysin käsittämättömiä.

Blarnian lukeminen on minulle todella vastenmielistä. En ole lukenut Narniaa, en pidä pitkälle menevästä absurdiasta, enkä jaksa nauraa suomentajan sanaväännöksille.
    Huumori on niin henkilökohtainen laji, että ehkä joku muu saisi tästä kirjasta enemmän irti. Blarniaa ei kannata ostaa, ja suosittelen sitä annettavan lahjaksi ainoastaan vihamiehille.

Esa Mäkinen
Michael Gerber: Blarnia. Sammakko.