Miltä tuntuisi meuhkata työkseen hauskana seuraihmisenä aamukymmenestä puolille öin asti päivästä toiseen?
    ”Aamukymmeneltä aletaan vetää vieraille ohjelmaa: heitetään tikkaa, pelataan jalkapalloa, ammutaan – mitä tahansa. Sitten on pari tuntia taukoa, iltapäivällä jatketaan ja sen jälkeen pidetään taas pari tuntia taukoa. Kahdeksalta alkaa minidisko, jossa yleensä tanssitaan ja lauletaan lasten kanssa”, Jarno Sakki , 33, kuvailee etelän lomakohteiden hotelleissa työskentelevän entertainerin tyypillistä päivää.
    Myöhemmin illalla viihdyttäjä vetää ohjelmaa aikuisille, kuten jakaa palkintoja päivän kilpailuissa menestyneille. Entertainerit myös usein esittävät shown eli tanssivat ja laulavat, jos ei omalla äänellä niin taustanauhan kanssa.
    Ja kaiken aikaa on oltava se porukan kovaäänisin ja energisin; sellainen tyyppi, josta sanottaisiin: ”Se on vähän sellainen showmies”.
    Näyttelijäksi kouluttautunut Sakki sai kaksi vuotta sitten tarpeekseen huonosta työtilanteesta ja päätti kokeilla jotain uutta. Sen jälkeen hän on työskennellyt entertainerinä Mallorcalla ja Kanariansaarilla. Nyt Sakki on käynnistämässä omaa alan yritystä.
    ”Entertainerillä pitää olla oma-aloitteisuutta, improvisaatiokykyä ja halu pitää mekkalaa”, Sakki sanoo.
    Kokemus esiintymisestä ei ole välttämätöntä, mutta valmius lavalla oloon pitää olla. Lisäksi kielitaidon on oltava monipuolinen.
    Palkkaa saa yleensä alle tonnin kuussa, mutta majoitus ja ruoka ovat ilmaisia. Vapaa- päiviä on viikossa puolitoista.
    Eli raskasta työtä pienellä palkalla. Toisaalta mukaan tarttuu ainakin vieraita kieliä ja suunnaton määrä ihmistuntemusta.
    ”Hauskoja muistoja on kertynyt paljon. Tämä työhän nimenomaan on hauskanpitoa”, Sakki sanoo.
    Parhaimpia hetkiä Sakki sanoo olevan niiden, kun saa 400 jäykkää saksalaista tanssimaan.
    ”Silloin adrenaliini todella virtaa.”
    Osassa lomakohteista, kuten Kanarian saarilla, entertainer-paikkoja on auki ympäri vuoden, toisiin haetaan työntekijöitä vain kesäsesongiksi. Jotkut työnantajat vaativat jotakin alaan liittyvää kokemusta mutta eivät kaikki. Vapaita paikkoja on vielä kesäksi jäljellä.

Maria Mustranta
europa.eu.int/eures, www.animajobs.com ja www.mol.fi