Saatanan sanakirja

T:Teksti:

Aataminomena (s.) Miehen kaulassa oleva pullistuma, jonka luonto on huomaavaisesti tuottanut pitämään köyttä paikoillaan.
Adjutantti (s.) Sotilaallisissa toimissa. Touhukas alempiarvoinen upseeri, jonka tehtävänä on suunnata huomio pois komentajasta.
Alkuasukkaat (s.) Vähempiarvoiset henkilöt, joita on löydetty kuluttamasta juuri löydettyjen seutujen maaperää. Pian he lakkaavat kuluttamasta ja alkavat lannoittaa.
Apaattinen (adj.) Kuudetta viikkoa naimisissa.
Armahdus (s.) Valtion jalomielisyys niitä rikollisia kohtaan, joiden rankaiseminen tulisi liian kalliiksi.
Armeija (s.) Tuottamaton luokka, joka puolustaa valtiota tuhoamalla kaiken, mikä houkuttelisi vihollista hyökkäämään.
Asianajaja (s.) Henkilö, joka on laillisesti nimetty hoitamaan huonosti jonkun asioita, joita tällä itsellään ei ole taitoa hoitaa huonosti.
Hallinto (s.) Politiikan nerokas abstraktio, suunniteltu vastaanottamaan iskut ja potkut, jotka kuuluisivat ministereille tai presidentille. Linnunpelätti, suoja mätiä munia ja tomaatteja vastaan.
Hylätä (v.) Oikaista erehtynyttä ystävää tai neuvoa tarvitsevaa. Naisista sanaa hylätty käytetään tahdittomassa mielessä.
Ihailu (s.) Se miksi häveliäästi tunnistamme muiden tunteet meitä kohtaan.
Jäädä (v.) Suhtautua ansaitulla välinpitämättömyydellä vuokraisännän luuloon, että hän olisi vuokrannut talonsa maksavalle osapuolelle.
Kannattaja (s.) Perässähiihtäjä, joka ei ole hyötynyt vielä kaikkea, mitä odottaa saavansa.
Katastrofi (s.) Muuttumattomien luonnonlakien toiminnasta johtuva väistämätön tapahtuma.
Liittouma (s.) Kansainvälisessä politiikassa liitto kahden varkaan välillä, joiden kädet ovat niin syvällä toistensa taskuissa, etteivät he pysty erikseen ryöstämään kolmatta.
Mahdottomuus (s.) Lausuma tai mielipide, joka on ilmeisessä ristiriidassa oman mielipiteesi kanssa.
Meklari (s.) Henkilö, joka ilmoittaa vasaralla, että on tehnyt taskuvarkauden kielellään.
Nöyryys (s.) Tavallinen ja säädyllinen mielentila, kun läsnä on varallisuutta tai valtaa omaavia. Erityisen sopiva työntekijän kääntyessä työnantajansa puoleen.
Pyytää anteeksi (v.) Laskea perusta tuleville loukkauksille.
Rytövarustus (s.) Linnoituksen eteen sijoitettua roskaa, jonka tarkoituksena on estää ulkopuolista roskaa pahoinpitelemästä sisäpuolista roskaa.
Suosionosoitus (s.) Typeryksen suusta päässeen lattean huomautuksen kaiku.
Tuttava (s.) Ihminen, jonka tunnemme riittävän hyvin, jotta voimme lainata häneltä, mutta emme tarpeeksi hyvin lainataksemme hänelle. Ystävyyden aste, jonka ilmaisemme väheksyen, milloin sen kohde on köyhä tai yleisesti tuntematon ja tuttavallisesti, kun hän on rikas ja kuuluisa.
Täsmällisyys (s.) Eräs vähemmän kiinnostava ominaisuus, joka on huolellisesti poistettu ihmisen lausunnoista.
Ulkomailla (s.) Sodassa villien ja idioottien kanssa. Ranskalaiselle ulkomailla olo merkitsee kurjaa oloa; amerikkalaiselle ulkomailla olo merkitsee kurjaa oloa muille.
Varustaa (v.) Saattaa kiitollisuudenvelkaan, laskea perusta tulevaisuuden vaatimuksille.
Vastenmielisyys (s.) Tunne, jonka ystävän ystävät herättävät.
Vatsa (s.) Pyhäinjäännöslipas, joka sulkee sisäänsä ihmisen vilpittömimmän hartauden kohteen.
Yksin (adj.) Huonossa seurassa.

Ambrose Bierce: Laajennettu Saatanan sanakirja. Noin 1 800 pirullista sananselitystä. Ilmestyy syksyllä 2006. Suomentanut Asmo Koste. Kustannusyhtiö Nastamuumio.