Pätkäduunarin potkut

T:Teksti:

“Vuonna 2004 toimitusjohtaja Martikaisen vuositulot olivat 841 845 euroa, mikä vastaa vähintään 300 haastattelua vuoden jokaisena päivänä. Joko toimitusjohtajamme on siunattu loistavilla haastattelijan taidoilla tai meitä käytetään pahemman kerran hyväksi.”
    Tällaisia julisteita ilmestyi huhtikuun lopussa puhelinhaastattelufirma IRO-Researchin ilmoitustauluille. Tekstin alla oli kutsu saapua uuden itsenäisen Markkinatutkimus- ja telemarkkinointialan työntekijäyhdistyksen perustamiskokoukseen.
    Kutsun oli allekirjoittanut kaksi firman puhelinhaastattelijaa.
    Vielä samana päivänä kaksikko sai toimitusjohtaja Markku Martikaiselta kirjallisen varoituksen “epäasiallisesta ja epälojaalista käytöksestä”. Seuraavana päivänä Martikainen irtisanoi molemmat samoin perustein.
    Kaikille työntekijöille irtisanomisten jälkeen jaetussa tiedotteessa yritys kertoi muun muassa, että kaksi henkilöä oli ripustanut “työpaikan seinille tiedonantoja, jotka olivat epälojaaleja työnantajaa kohtaan”.
    “No, olihan kutsu aika provosoivasti muotoiltu, mutta esimerkiksi palkkatiedot ovat täysin julkisia”, sanoo toinen potkut saanut puhelinhaastattelija Matias Luukkanen .

Nuoret työntekijät aikovat viedä irtisanomisensa oikeuteen. Avustajakseen he ovat saaneet kymmeniä vuosia työkysymyksiä hoitaneen lakimiehen Kalevi Höltän .
    “Oikeudenkäynti tästä tulee, irtisanomisista mutta luultavasti myös työsyrjinnästä – hehän olivat perustamassa ammattiyhdistystä”, Hölttä sanoo.
    Toimitusjohtaja Markku Martikainen ei halunnut kommentoida tapahtunutta.
    “Tämä on vähän asia, jota on turha lähteä repostelemaan. Mä en voi kommentoida asiaa”, hän sanoo.

Tapaus ei olisi ensimmäinen ay-toiminnan takia tehty irtisanominen. SAK:n juristi Anu-Tuija Lehto kertoo, että kun työnantaja haluaa päästä eroon joistakin ihmisistä, hän pyrkii irtisanomaan tuotannollistaloudellisin perustein. Jos niitä ei ole, voidaan vedota epälojaaliin käyttäytymiseen tai luottamuspulaan. Lehdon mukaan tapauksia, joissa irtisanoutumisen taustalla on selkeästi ammattiyhdistystoimintaa, tulee vastaan, mutta ei usein.
    “Luottamusmiehiä on neuvottu irtisanoutumaan, tai heidän elämänsä työpaikalla tehdään vaikeaksi. Yhdessä paikassa työnantaja kysyi, ketkä haluavat työpaikan noudattavan lomautussopimusaikaa – ja lomautti ne viisi, jotka nostivat kätensä”, Lehto kertoo.
    Läheskään kaikesta ammattiliitot eivät kuule. Varsinkin nuoret pätkätyöläiset protestoivat usein vain vaihtamalla työpaikkaa. Lehdon mukaan epäkohtia tulee esiin, kun työpaikalla joku poikkeuksellisen sitoutunut alkaa vaatia muutosta.

Muutama päivä potkujen jälkeen irtisanotut nuoret jakavat firman ovella kutsuja työntekijäyhdistyksen kokoontumisiin. Entisten työkavereiden innostus ei vaikuta suurelta, ja Matias Luukkanen myöntää, ettei aktivointi ole helppoa. Työ on pätkätyötä, jota ihmiset tekevät, kun heille sopii.
    “Tulen mukaan, jos olen täällä vielä parin kuukauden päästä”, sanoo ohi kulkeva nuori nainen.
    Työntekijäyhdistyksen perustamiskokouksessa oli vain noin kymmenen kollegaa. Luukkasen mukaan heidän jo aiemmin työntekijöille perustamallaan sähköpostilistalla on kuitenkin jo 20-30 ihmistä.

Elina Venesmäki
Kuva Hanna Konola