Minuutin mittaisia elämyksiä

T:Teksti:

“Mahtavaa! Siellä näkee esityksiä, joita ihmiset ovat tehneet vain omaksi huviksi. Osa on niin valtavia, että ne laajentavat tajuntaa”, kertoo Ylioppilasteatterin näyttelijä Piia Peltola .
    Ylioppilasteatteri järjestää jokavuotisen lyhytteatterifestivaalinsa tänä viikonloppuna. Lyhärit- festivaali järjestetään nyt kahdettatoista kertaa.
    Piia Peltola oli mukana viime vuonna ja aikoo mukaan myös nyt. Mutta tajunnan laajentamisesta vielä: siis mitä ihmettä?
    Peltola kursailee hetken ja nimeää sitten oman esityksensä. Siinä kaksi tyyppiä kulki takapuolillaan pitkin kaupunkia. Kuulemma siitä sai uutta näkökulmaa kaupunkiin. Peltola kertoo nähneensä myös hienoa improvisaatiota, performansseja ja dokumentteja. Yleisöä oli varsin paljon, mutta kaikki mahtuivat mukaan.
    “Ja kyllä sinne ängetään porukkaa vaikka pyhällä hengellä.”
    Nyt hän aikoo itse räpätä toisen nuoren naisen kanssa runoja, niin että taustalla vääntelehtii ryhmä puolialastomia miehiä.
    “Sellainen musiikkivideomainen pätkä, mutta niin, että roolit on käännetty toisinpäin kuin yleensä”, hän kertoo.

Festivaalille pääsee esiintymään oikeastaan kuka tahansa, mutta sitä on mainostettu pelkästään teattereille. Esiintyjät ovat pitkälti Ylioppilasteatterista, mutta tapahtuma on kaikille avoin. Monet ylioppilasteatterilaiset ovat mukana myös muissa teatteriryhmissä ja ovat perinteisesti tuoneet festivaaleille myös näitä kavereitaan.
    “Olemme halunneet pitää kynnyksen mahdollisimman matalana, eikä meillä ole mitään ennakkosensuuria”, kertoo teatterisihteeri Jan Liesaho .
    Ja jos taiteellisuus menee yli hilseen, ei hätää. Esitykset saavat kestää minuutista korkeintaan puoleen tuntiin. Perusteatterin lisäksi ohjelmassa on myös muun muassa videoteoksia.
    Festivaali kestää perjantaista korkeintaan sunnuntaihin, ja esitykset painottuvat iltaan. Tarkemmin ajat määritellään vasta, kun esitysten määrä on tiedossa.

Elina Venesmäki
Lyhytteatterifestivaali alkaen 5 toukokuuta klo 19 Ylioppilasteatterilla. Liput 5 euroa päivä, kolme päivää 10 euroa.