HYY nostaa kehitysapuaan

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta selvittää kesän aikana, miten ylioppilaskunta voisi käyttää 0,7 prosenttia budjetistaan kehitysyhteistyöhön. Edustajisto hyväksyi kokouksessaan 20. huhtikuuta ponnen, jossa velvoitettiin hallitus selvittämään asiaa. Ponnessa toivottiin, että tavoitteeseen päästäisiin vuoteen 2010 mennessä, samassa aikataulussa kuin Suomen hallituksen on tarkoitus nostaa Suomen apu 0,7 prosenttiin.
    “Minusta ylioppilaskunnan rooli on sellainen, että sen kuuluu näyttää tietä”, sanoo ponnen esittänyt HYY:n vihreiden puheenjohtaja Martti Tulenheimo .
    Jos hallitus toteuttaa edustajiston toivomuksen, ylioppilaskunnan menot kasvavat noin 22 000 euroa vuodessa. Tällä hetkellä ylioppilaskunta rahoittaa kehitysapuhankkeita jäsenmaksun yhteydessä kerättävillä vapaaehtoisilla lahjoituksilla ja esimerkiksi Unicafeissa myytävillä Sambia-aterioilla.
    Ylioppilaskunta saa kehityshankkeisiinsa runsaasti rahoitusta ulkoministeriöltä. Jokaista ylioppilaskunnan sijoittamaa euroa vastaan ulkoministeriö antaa rahaa noin seitsemän euroa.

Kansalliset ylioppilaat oli lähes yhtenä rintamana ehdotusta vastaan.
    “Meistä ylioppilaskunnan ei pitäisi ottaa kantaa tällaisiin asioihin”, selittää Kansyn puheenjohtaja Johanna Jokela .
    Hän sanoo kannattavansa kehitysyhteistyötä sinänsä, mutta hänestä ylioppilaskunta on väärä foorumi asian ajamiseen. Hänestä on myös epäselvää, onko ehdotus täysin lainmukainen.
    “Ylioppilaskunnalla on automaatiojäsenyys ja kaikki maksavat jäsenmaksuja. Me emme periaatteessa voi velvoittaa ketään maksamaan tällaista”, hän sanoo.
    Ehdotus kuitenkin jakoi ääniä edustajistossa tavallisesta poikkeavalla tavalla. Vastustuspuheenvuoroja pitivät vain hallitusta johtavien osakuntien edustajat, kun taas oppositiosta ehdotus sai kannatusta myös oikealta.
    Martti Tulenheimo kuittaa Kansyn Johanna Jokelalle, että HYY tukee hyvin erilaisia kohteita jo nyt.
    “Minusta olisi absurdia, jos joku kysyisi, onko esimerkiksi sukukansatoiminnan tukeminen laitonta”, hän sanoo.
    Hallitus käsitteli asiaa iltakoulussaan 26. huhtikuuta, ja hallituksen kehitysyhteistyöasioista vastaavan Maaria Haikaraisen mukaan hallitus suhtautui asiaan suopeasti.
    “HYY haluaa näyttää esimerkkiä Suomen valtiolle”, hän sanoo.
    Kehyvaliokunta selvittää syyskuun puoliväliin mennessä, mitä rahalla voitaisiin tehdä. Haikaraisen mukaan olisi mahdollista esimerkiksi aloittaa jokin uusi hanke tai tukea nykyisin vapaaehtoisvoimin rahoitettavia opiskelijajärjestöjen projekteja.

Elina Venesmäki