Marzi Nymaninsoolodebyytti Marziplay Marzi ei ole helppo levy purtavaksi. Niinpä pitää turvautua brittilehdistön apuun.
    Ilkeydestään tunnetulla toimituskulttuurilla kun on tällaisille levyille nimi. HeilleMarzi plays Marzi olisi ilmeinen vanity record. Suomeksi turhamaisuuslevy.
    Termi tarkoittaa levyä, jonka jo valmiiksi meritoitunut muusikko julkaisee ikään kuin itselleen, ilman sen kummempia kaupallisia tai uran luomiseen liittyviä paineita. Vanity recordilla yksikään tuottaja tai markkinointi mies ei pääse sanomaan mitä tehdään.
    Ihanne tapauksissa tällaiset levyt voivat olla hyvinkin raikkaita ja kekseliäitä, tekijöiden itsensä näköisiä pieniä mestariteoksia kuten vaikka Roxy Musicin saksofonistiAndy Mackayn mainio soololevy In Search of Eddie Riff tai Bob Dylanin ja kumppanien rento Travelling Wilburys.
    Kovin usein teosten ansiot jäävät kuitenkin vähäisemmiksi. Vaikka on sympaattista, että Rolling Stonesin Charlie Watts vapautuu välillä stadionkonserteista levyttääkseen jazzia, tehdyillä kiekoilla on enemmän merkitystä miehelle itselleen kuin niitä kuulevalle yleisölle.

Näin tuntuu käyneen myös Nymanin soololevyn kanssa. Yli kaksi vuotta tehtyä ja vielä kauemmin ideoitua Marzi plays Marzia vaivaa kummallinen yhdistelmä kunnianhimoa ja pakotetun tuntuista leikkisyyttä. Nymanin uraa seuranneet tietävät, että sähkökitaran ihmelapsi pystyy soittamaan niin jatsia, poppia kuin rokkiakin, mutta levyllään Nyman tuntuu pyrkivän todistamaan saman vielä kertaalleen. Tyylilajista toiseen hyppimisen luova vaikutelma ei ole hauska vaan sekava.
    Välillä on kyllä pakko antaa pisteitä miehen rohkeudelle. Esimerkiksi single lohkaisuOuto tyttö nostaa pintaan Nymanin laulun ja sanoitukset. Kumpikaan ei kuulu Nymanin vahvuuksiin.

Marzi plays Marzin sekamelskaa kuunnellessa alkaa aran kriitikon mieleen hiipiä pelko. Ehkä levyssä on kyse vitsistä, jonkinlaisesta oudosta pilasta, jolla Nyman nauraa minun ja muiden ummikoiden kustannuksella? Siinäkään tapauksessa levyä ei kuitenkaan voi sanoa onnistuneeksi. Ollakseen hyvä vitsin pitäisi olla hauska.

Juha Merimaa
Marzi Nyman: Marzi plays Marzi. Emi.