Vad fan?

T:Teksti:

Hei!

Kaverini pyöräytti muutama vuosi sitten kaksoset. Valtio palkitsi hänet kolmella äitiyspakkauksella. toinen tuttava pisti paremmaksi viikko sitten ja sai kolmoset. Hän sai kuusi äitiyspakkausta. Siis 36 potkuhousut, 60 kondomia, kuusi samanlaista kuvakirjaa… mitä logiikka tässä on? Kuka ihme tarvitsee kuutta lastenammetta? Paljonko pakkauksia kolahtaa, jos lapsia tulee kerralla neljä?
– Äiti tekee tulosta

Jos äiti saa kaksi lasta kerralla, toisesta saa kaksi äitiyspakkausta. Kolmannesta lapsesta saa kolme eli kolmoset tuovat 1+2+3 = 6 pakkausta. Täten nelosista siis saa kymmenen pakkausta. Tämä laskentatapa astui voimaan 1.3.2003. Aiemmin äiti sai vain yhden pakkauksen lasta kohden.
    Etuuspäällikkö Suvi Onninen Kelasta kertoo, että lakimuutoksen logiikka perustui ajatukseen tukea perheitä, joihin syntyy tai adoptoidaan monta lasta kerralla. Käytännössä äiti yleensä haluaa vain niin monta pakkausta kuin lapsia syntyi ja ottaa loput rahana.
    Äitiyspakkaukselle vaihtoehtoinen rahasumma on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin pakkauksen todellinen arvo. Onnisen mukaan tämä johtuu siitä, että pakkauksen tuotteista ei makseta arvonlisäveroa.
    Kolmosia syntyy vuosittain Suomessa kymmenkunta. Neloset putkahtivat maailmaan viimeksi 1994, viitoset vuonna 1977.

Maria Mustranta