Monissa blogeissa on puitu viime viikkoina kylmää säätä. Elektronisen kulttuurin maisteriohjelmassa Jyväskylässä opiskeleva slovenialainen Mladen pohtii:
    “Pitävätkö suomalaiset ylipäätään kylmästä säästään? Hyvä kysymys. Ja vastaus on kahtalainen: jos kysyt heiltä, todennäköisin vastaus on vakuuttava kyllä, mutta jos et kysy, voit jopa kuulla heidän jupisevan ja valittavan, kuinka helvetin kylmä on ja kuinka he ovat siihen tympääntyneitä. On kiinnostavaa, kuinka he ovat kehittäneet myytin, jonka mukaan he pitävät ankarasta ympäristöstään. — Suomalaisilla on nimitys lauhalle talvelle. He kutsuvat sitä eurotalveksi tai eurooppalaiseksi talveksi.
    Tätä lienee turha kommentoida.”

Sää on keskeisessä roolissa myös Suomessa vierailevan Washington Postin toimittajan Bill Thomasin kirjoituksessa, jonka ideana on sisun etsintä. Thomas käy avantouimassa, palelee Suomenlinnan lautalla ja matkustaa Vierumäen urheiluopistolle. Matkalla hänen on vaihdettava bussia Heinolassa, jossa kukaan ei tunnu ymmärtävän englantia.
    “… karvahattupäinen mies puristaa minua ystävällisesti käsivarresta ja sanoo: `Arnold Schwarzenegger `. Minun täytyy siis olla menossa oikeaan suuntaan. Hyppään seuraavaan bussiin. Kun pysähdymme mäntymetsän laitaan, hämmästyttävän hyvin englantia puhuva matkustaja sanoo, että opisto on pienen kävelymatkan päässä.
    45 minuuttia myöhemmin kävelen yhä. Suomalaiset mittaavat etäisyyden pikemminkin tahdonvoimalla kuin maileissa, toisin sanoen sisumetreissä.
    Pysäytän Saabin, joka on ensimmäinen auto, jonka olen nähnyt bussista nousemisen jälkeen. Ajaja vakuuttaa, että opisto on vain muutaman kilometrin päässä.
    Vastaavassa tilanteessa missä tahansa muussa maassa olisi kohteliasta tarjota kyyti. Suomessa se ei ole niin yksinkertaista. Jos pyydän kyytiä, myönnän, ettei minulle ole sisua. Jos minulle tarjotaan sitä, se todistaa saman asian.”
    Vierumäen jälkeen toimittaja kuulee, että todellisia sisupusseja Suomessa ovat naiset. Hän päättää mennä seuraamaan Miss Suomi -finaalia. Kilpailun ratkettua toimittaja kysyy palkinnoitta jääneeltä kandinaatilta, mitä hän aikoo tehdä seuraavaksi.
    “Hän väläytti saman säkenöivän hyvin, jonka juuri olin nähnyt televisiossa, heilautti kultaisia hiuksiaan ja sanoi: `Menen äidin kanssa pilkille.`
    Tässä meillä on sisua!”

Espanjalainen Miguel kertoo myös suomalaisnaisten määrätietoisuudesta. Hänen baari-iltansa sai hurjan päätöksen.
    “Sanomalehti kertoisi asiasta: `Juopuneet suomalaistytöt hyökkäsivät kolmen puolustuskyvyttömän erasmusopiskelijan kimppuun. Yhtä ranskalaista käytettiin seksuaalisesti hyväksi.`”

Maria Mustranta
Palstalla seurataan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten blogeja. Lähteet: kirja.blogspot.com, www.washingtonpost.com, puntoenlanieve.blogspot.com