Näin lukijoita kusetetaan

T:Teksti:

“Suomen Joutsen siirretään Poriin ja maalataan mustaksi. Uudeksi nimeksi tulee Mustavaris.”
    Voi vain kuvitella närkästyksen määrää, joka perinteitä vaalivia turkulaisia kohtasi aprillipäivänä 1998. Ylen satakunnan radio oli keksinyt hyvän pilan.
    Jouni Paakkinen on kerännyt tämän ja satoja muita toimittajien jekkuja kirjaansa Aprillia! Aprillia!
    Huijausten peruslinja ei ole juurikaan muuttunut 40-luvulta nykypäivään. Kaikki jutut voi jakaa kahteen ryhmään: närkästyspiloihin ja juoksutuspiloihin.
    Närkästyspiloissa ideana on iskeä johonkin, jota lukijat kunnioittavat. Klassinen esimerkki ovat erilaiset EU:n pyrkimykset kieltää saunat tai saada niihin esimerkiksi metalliset lauteet.
    Juoksutuspiloissa lukijoille taas luvataan jotain, yleensä harvinaista tai ilmaiseksi. Etenkin tiukemman viinakontrollin aikaan toimittajat huvittelivat kirjoittamalla ilmaisista viinajakeluista. Ja ne myös keräsivät paljon ihmisiä.

Periaatteessa on hyvä idea koota lehdistön aprillipiloja yksiin kansiin. Käytännössä kirjan lukeminen on varsin puuduttavaa. Sen jälkeen kun tietää, että jutut eivät ole totta, ainoastaan harvat ovat niin nerokkaita, että niistä jaksaa innostua. Tällainen poikkeus on esimerkiksi uutinen Anneli Jäätteenmäen ja Martti Mannisen telekopioviestinnän alan Kesfax-konsulttiyrityksestä.
    Hyvä huumori perustuu yllättävyyteen ja jonkinlaiseen formaattiin, vakiomuotoon.
    Aprillipilojen formaatti on se, että ne rikkovat lehtijuttujen tärkeintä ominaisuutta: luotettavuutta. Lukija joutuu tilanteeseen, jossa yhtäkkiä tuttu ja turvallinen ei ole enää totta. Hauskuus tulee oivalluksesta, kun ymmärtää, että nyt lukijaa kusetetaan. Kirjasta tämä formaatin edellytys puuttuu.
    Vaikka Paakkinen on koonnut piloja todella kunnioitettavan määrän, teoksesta myös puuttuu joitain klassikoita. Tällainen on esimerkiksi takavuosien pila, jossa useampikin tiedotusväline uutisoi Naton ottavan ensimmäiseksi henkilöjäsenekseen Jan-Erik Enestamin.

Esa Mäkinen
Jouni Paakkinen: Aprillia! Aprillia! Parhaat pilat kautta aikojen. Atena.