Amanuenssi
Koko paikan oikea pääjehu, kaikkivaltainen harmaa eminenssi. Taustalla päätöksentekijöiden naruja nykivä amanuenssi laatii esitykset lähes kaikkiin laitoksella tehtäviin päätöksiin opiskelijavalinnoista budjettiin asti. Ainoa, joka oikeasti tietää mitä tapahtuu, ja tietää sen itsekin. Dumas`n kardinaali Richelieun tapaan amanuenssi kuiskuttelee päätökset tärkeisiin korviin ja murskaa säälimättä vastustajat.

Budjetti
Talousarvio, joka yliopistohallinnossa selviää vasta kulloinkin kuluvan vuoden maaliskuussa. Oikeasti.

Konsistori
Yliopiston politbyroo, joka sinetöi kulloisenakin viisivuotiskautena toteutettavat uudet palkkaus-, tuottavuus- tai tehokkuusjärjestelmät.

Kvestuuri
Yliopiston varoja hallinnoiva osasto, josta puhuttaessa kaikki tekevät vaistomaisesti ristinmerkin.

Laitoksen esimies
Johtotehtäviin päätynyt professori, joka ei luennolla löydä kalvojaan. Julkaisi kuulemma merkittävän teoksen 1970-luvulla, eikä ole ajanut sen jälkeen partaansa. Tieteellinen toiminta on keskittynyt lähinnä monimutkaisen laitoksen sisäisen nokkimisjärjestelmän luomiseen ja ylläpitoon. Helpoin tapa löytää laitoksen esimies on seurata amanuenssin kädestä alkavaa talutushihnaa. Katso dekaani.

Laitosjohtoryhmä
Amanuenssin toimintaa tukeva kumileimasin, joka vahvistaa eminenssin tahdon laiksi. Jokaisesta kohdasta keskustellaan kuitenkin ennen esityksen mukaista päätöstä noin puoli tuntia. Kiihkeimmät keskustelut koskevat tutkijoiden työhuoneiden sijaintia, kokoa ja sitä kuinka epäreilua on, että tietty tutkija pääsee taas konferenssiin vaikka mä en pääse.

Laitoskokous
Hupaisa teatteriesitys, jossa koko laitoksen henkilökunta saa vapaasti ilmaista mielipiteensä päätöksentekoon. Kiihkeimmät keskustelut lomaajoista, kopiokorteista ja työhuoneiden koosta.

Opetuksen kehittäminen
Opetuksen vähentäminen.

Opetus
Välttämätön paha, joka haittaa akateemisen tuotantoprosessin julkaisutuotantoa. Amanuenssit laativatkin suunnitelmaa tämän kalliin historiallisen jäänteen lopulliseksi poistamiseksi. Katso verkko-opetus.

Opiskelija
Akateemisen tuotantoprosessin välillinen ainesosa, jonka tuottamista opintoviikoista laitos saa rahansa. Merkittävä vain suoritusten tuottajana. Epämiellyttävä taipumus valittaa amanuenssin päätöksistä ja käyttää aikaansa opiskeluun.

Opiskelijavalinta
Arvonta, jossa laitoksen nuorimmat tutkijat valikoivat kirjoituskilpaan osallistuneista tuottavimman aineksen tehtailemaan opintoviikkoja laitoshallinnolle.

Opiskelijajärjestö
Tuotantoprosessin proletaariluokan edunvalvoja, johon voidaan ottaa yhteyttä, kun joku on kussut opiskelijoiden kerhotilan seinään. Järjestön opintovastaava käy säännöllisesti sotkemassa amanuenssin papereita.

Dekaani
Tiedekunnan armoton johtaja, joka julkaisi kuulemma merkittävän teoksen 1960-luvulla eikä ole ajanut partaansa sen jälkeen. Omaa vielä monimutkaisemman nokkimisjärjestysverkoston kuin laitoksen esimies. Rankaisee tuhmia laitoksia määrärahaleikkauksilla.

Hallinto
Termi, jolla viitataan joukkoon keskustakampuksella asuvia taruolentoja. Kukaan ei koskaan ole nähnyt Hallintoa, mutta kaikki tottelevat sen käskyjä. Taruolentojen kaartin kärjessä heiluvat Rehtori ja Kansleri, joita kukaan ei tunne ja joiden nimiä kukaan ei lausu ääneen.

Verkko-opetus
Kustannustehokas opetustapa. Keskustelupalsta, jolla opiskelijat voivat jutella mukavia ja vastata neljä vuotta sitten tehtyihin kysymyksiin, joita kukaan ei lue.

Alma
Avaruusseikkailu 2001:n HALiin verrattava tietotekninen Frankensteinin hirviö, jota kukaan ei osaa eikä halua käyttää.

Jussi Pullinen
kuvat Johannes Ekholm