HYY:n hallituksen puheenjohtaja Maija Jäppinen sekä suurimpien sitoutumattomien ryhmien johtajat Ulla Hemminki ja Aura Kostiainen vastasivat kirjoitukseeni sitoutumattomien vallasta (Ylioppilaslehdet 5/06 ja 6/06).
    Kirjoitin, että sitoutumattomat ryhmät hamuavat parlamentaariselle järjestelmälle kuuluvaa yhteiskunnallista valtaa — ilman siinä vaikuttaville puolueille kuuluvaa vastuunkantoa. Vastuuttomuuden tilassa sitoutumattoman on helppo hypätä todelliseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Monista on tuntunut pahalta, kun näin on ohitettu puolueissa useita vuosia pyyteetöntä järjestötyötä tehneet ja vastuunsa kantaneet.
    Vastuuttomuudesta hyvä esimerkki on siinä, miten ryhmät pesevät kätensä tehdyistä päätöksistä sen nojalla, että heillä on mukamas oikeus vain hyväksyä tai olla hyväksymättä hallituksen päätökset, ikään kuin edustajistoryhmät eivät voisi vaikuttaa hallitusedustajiensa toimintaan. Vastuuttomuudessa kärsijä on ylioppilaskunnan yhteinen hyvä.

Johannes Toepfer
Edustajiston jäsen (kok.)